ברוכים הבאים לאתר החדש של לב לדעת!
האתר בתקופת הרצה וחלק מהתכנים עדין נמצאים רק באתר הישן, מוזמנים לבקר גם שם
נצפה בקטע מתוך הכרזת המדינה בדברי בן גוריון ובאנשים המחכים מחוץ לבניין ושמחים.
נכוון את התלמידים לשים לב לדבריו של בן גוריון לגבי מהי המדינה שעליה הוא מכריז:
הכרזת המדינה הייתה טקס מכונן במעבר בין חיים יהודיים ללא מדינה לחיים במדינה יהודית בארץ ישראל.
נקריא בכיתה קטע שכתב זאב שרף, ששירת אז כמזכיר מנהלת העם, ותיעד בספרו את הרגשתו באותו יום :(תוך כדי הקריאה נפשט מילים קשות. מומלץ לחלק את הקטע גם לתלמידים. ניתן להקריא גם רק חלק מהקטע, לפי יכולת הכיתה להקשיב):
נבקש מהתלמידים לצייר מדינה תוך כדי מחשבה על כיצד היא אמורה להיראות ומה צריך להיות בה (מוסדות, סמלים, שירותים לאזרחים, גבולות, ביטחון, שלטון וכו’).
נכתוב בתמציתיות את תשובות התלמידים על הלוח. נוסיף שתי שאלות מנחות להמשך השיעור (ולא נענב עליהן כרגע):
נחזור אחורה לתקופה שלפני ההכרזה על מדינת ישראל, נשאל את התלמידים:
נחלק את התלמידים לזוגות. כל זוג יקבל טבלה עם קטגוריות וכרטיסיות עם אירועים היסטוריים שונים מהתקופה שקרובה להכרזת המדינה, כאשר על כל כרטיסיה ישנה תמונה שקשורה לעניין והסבר קצר על הנושא. נבקש מהתלמידים לקשר כל נושא לאחת או יותר מהקטגוריות בטבלה.
לאחר מכן, נבקש מהתלמידים למלא בטבלה את העמודה העוסקת בחיי היהודים במציאות בה יש להם מדינה, על פי ידיעותיהם על החיים שלנו היום. (נקציב לכך זמן מוגדר, וכל זוג יספיק כמה נושאים שיספיק – זה בסדר לא להספיק את כל הנושאים. כדאי שכל זוג יעבור על לפחות שלוש כרטיסיות).
נעביר את הטבלה בתמצות ללוח, על פי תשובות התלמידים, ונשאל:
נחזור לקטע שקראנו בהתחלה ונסמן בו את הדמויות המופיעות. נכתוב אותן על הלוח.
נבקש מהתלמידים לבחור דמות מתוך הקטע (או כל דמות אחרת פרי דמיונם, ששומעת את ההכרזה), ולכתוב את הרגע של הכרזת העצמאות מנקודת מבטה. בכתיבה עליהם להתייחס גם לרקע של הדמות ולמציאות החיים בה היא חיה ופועלת. לדוגמא – בן גוריון, הרצל (שתלוי בתמונה על הקיר), אדם פשוט ששומע את ההכרזה ברדיו, ילד שחי באותה התקופה, חלוץ וכו’.
נוסיף ונפתח: נבקש מהתלמידים לכתוב על מפגש שלהם עם אותה הדמות. (ניתן לעשות את התרגיל הזה גם בצורת הצגה).
נזמין את התלמידים המעוניינים לשתף בהצגה או בקטעי הכתיבה.
פתחנו בסרטון הכרזת המדינה, דרך הדברים שכתב זאב שרף נגענו קצת בתחושות שהציפו את מי שנכח באותה הכרזה. ניסינו לדון האם עדיף עם או בלי מדינה וראינו דרך הטבלה עד כמה עדיפים החיים עם המדינה. סיימנו בניסיון לדמיין מפגש עם דמות שהיתה נוכחת בהכרזת המדינה.
מעוניינים בתיאום פגישה, הזמנת חומרים, ליווי לבית הספר, או כל שאלה אחרת, אנא פנו אלינו כאן ואחד מנציגינו יחזור אליכם בהקדם.
לב לדעת – המכללה האקדמית הרצוג, אלון שבות 90433
[email protected]
לקבלת עידכונים שוטפים
היו הראשונים להוסיף תגובה בנושא