ברוכים הבאים לאתר החדש של לב לדעת!
האתר בתקופת הרצה וחלק מהתכנים עדין נמצאים רק באתר הישן, מוזמנים לבקר גם שם
נפתח בשמש אסוציאציות למילה ‘גיבור’. נצייר שמש, ובתוכה את המילה ‘גיבור’ ונבקש מהתלמידים להגיד לנו מה זה אומר לדעתם להיות גיבור. את תשובותיהם נכתוב בסמוך ל’קרנות השמש’.
את תשובות התלמידים נשאיר כתובות על הלוח עד לסוף השיעור.
נספר לתלמידים שבשיעור זה אנחנו נדבר על ברכה מתוך תפילת שמונה עשרה שמשתנה בשמחת תורה. נראה את התוספת המיוחדת שנוספה לברכה, וננסה דרכה להבין את מושג הגבורה.
נקרא יחד עם התלמידים את הברכה מתוך תפילת שמונה עשרה.
לפני הקריאה נשאל אותם שאלה שתלווה את הקריאה.
נאסוף את תשובות התלמידים.
הברכה שקראנו מכונה “גבורות” על גבורתו של הקב”ה.
נבקש מהתלמידים לסמן בדף שלפניהם את המעשים אשר בזכותם הוא זוכה לתואר זה לפי הברכה.
נספר לתלמידים שאנחנו לא הראשונים ששואלים שאלה זו, הגמרא בעצמה שואלת את אותה השאלה ועונה:
[עדיף בשלב זה להשאיר את תשובותיהם של התלמידים בחלל האויר מבלי להתייחס אליהן.
נכתוב על הלוח:
נסביר: לפי המשנה, אם אנחנו מאוד מאוד רוצים לעשות משהו, ומתאפקים ולא עושים אותו אנחנו גיבורים! כדי להבין את הרעיון הזה אנחנו יכולים לחשוב שאנחנו מארגנים מסיבת הפתעה לחבר הכי טוב שלנו. ביום של המסיבה הוא מדבר איתנו ואומר שהוא מרגיש שאין לו חברים ואף אחד לא זוכר את יום ההולדת שלו. איך נרגיש? הרבה פעמים נרצה לספר לחבר שלא יצטער כל כך שהרי מארגנים לא מסיבת הפתעה.. אבל אם נגלה ההפתעה תהרס. ההתאפקות לנחם את החבר בדרך אחרת ולא לגלות לו על המסיבה, היא גבורה. היא היכולת להבין שהויתור שלנו יהיה טוב יותר לאחר.
דוגמא נוספת: אח שרוצה לחבק חזק חזק חזק את אחיו התינוק ולא עושה את זה- הוא גיבור. שכן, היה לו יצר חזק והוא הצליח להתגבר עליו, לכבוש אותו. האח הגדול רוצה למעוך את אחיו התינוק אבל הוא מבין שהתינוק מאוד עדין וקטן, ולא יכול לקבל חיבוק חזק, ולכן הוא מוותר על רצונו. הויתור הזה- הוא גבורתו.
כך גם הגשם: הגשם שיורד, יורד אלינו בטיפות. בגבורה. טיפה טיפה. זאת היא הגבורה המתבטאת בגשם. גשם נטול גבורה- היה יוצר לנו מבול. שטף גדול שהורס את העולם, ופוגע בחקלאות. הגשם יורד לקרקע לאט לאט, בעדינות, לפי היכולת של הקרקע לספוג אותו. הגשם הוא מאופק. “כובש את יצרו”.
נשאל:
נבקש מהתלמידים לחשוב על סיטואציה שנתקלתם בה השנה בבית הספר המבטאת גבורה כפי שהבנו.
לאחר מספר דקות חשיבה – נאסוף את תשובות התלמידים. (זוהי הזדמנות מעולה לעורר תלמידים לחשוב שכשהם מוותרים על הרצון שלהם להשתתף במשחק/ בשיעור כדי לאפשר לתלמיד אחר – זה ביטוי מסוים לגבורה.)
נסכם: הגשם שיורד אלינו בעדינות, מזכיר לנו כל פעם את העדינות שאנחנו צריכים למצוא בתוכנו. בעבור חז”ל, שכתבו את הברכה – הגבורה המבטאת בלהחיות מתים שוות ערך לגבורה של הורדת גשמים! זאת יכולת מופלאה שאנחנו צריכים לנסות ללמוד מהגשם.
לסיום נחלק לתלמידים משימה הביתה:
בשיעור הבא נאסוף מהתלמידים את התשובות ויחד נבין כי רק הטיפות הבודדות כפי שמוריד הגשם ביכולתן להצמיח חיים, ולהנביט את העדשים. עודף המים אמנם ריכך את העדשים אך לא היה בכוחו להנביט אותם.
פתחנו באסוציאציות למילה גיבור. דרך ברכת גבורות למדנו שיש משמעות עמוקה אחרת לגבורה והיא ‘התגברות’, ‘כבישת היצר’. העמקנו וראינו שאנחנו מבקשים שה’ יוריד את הגשם בגבורה, בצורה מאופקת ונכונה כדי שחלילה לא יבוא עלינו מבול. סיימנו במחשבה על היותינו גיבוריםבעצמנו במקרים שונים בבית הספר.
מעוניינים בתיאום פגישה, הזמנת חומרים, ליווי לבית הספר, או כל שאלה אחרת, אנא פנו אלינו כאן ואחד מנציגינו יחזור אליכם בהקדם.
לב לדעת – המכללה האקדמית הרצוג, אלון שבות 90433
[email protected]
לקבלת עידכונים שוטפים
היו הראשונים להוסיף תגובה בנושא