ברוכים הבאים לאתר החדש של לב לדעת!
האתר בתקופת הרצה וחלק מהתכנים עדין נמצאים רק באתר הישן, מוזמנים לבקר גם שם
נכתוב על הלוח את האקספוזיציה של המעשה:
דיון משותף: ננסה לחוש ולדמיין את המסופר ואת מה שלא מסופר. הדיון יכול להתחיל מהתרשמות חופשית של התלמידים, ואפשר להיעזר בשאלות מכוונות:
כל תלמיד יקבל דף מלוה ללימוד שנקרא ‘מה הסיפור שלך’, ועליו מצוירות הדמויות המרכזיות (מלך, בן מלך, חכם) בשלושה מצבים המתאימים לשלושה שלבים במעשה (1. השגעון 2. תהליך הריפוי 3. הריפוי. הדף מצ”ב. אפשר גם לתלות בגדול על הלוח).
ליד הציור הראשון כל תלמיד יתבקש לכתוב מדמיונו כמה מחשבות/אמירות של אחת מהדמויות בן המלך/ המלך. (לדוגמה: מלך – איזו בושה. איך הוא עושה לי את זה? נתתי לו הכל… בן מלך – אף אחד לא ראה עד היום מי אני באמת).
תלמידים המעוניינים לשתף ישתפו במה שכתבו.
נפנה ללימוד המעשה:
נאפיין את הדמויות, ודרכן נגיע ללב המעשה:
התלמידים יאספו עבור כל דמות את תיאורי המעשים והדיבורים שלה, ויוסיפו פרשנות משלהם לתיאורים הללו דרך העמקה ודיוק במשמעות המילים שנבחרו לתאר, ובאמצעות הדמיון והידע שלהם. העבודה יכולה להתבצע בזוגות או בקבוצות בהתאם לכיתה. בסיום ייערך שיתוף בכתב על הלוח.
נקודות מרכזיות:
מלך-
בצער רב. (ממה?)
הצער מעיד על הקשר לבנו.
יש למעשי הבן השלכה והשפעה עליו ועל מעמדו.
בן המלך-
נפל לשגעון. נמצא בנפילה. בחר לזהות עצמו עם חית בית נמוכה.
מורד אבל נשאר קרוב – מתחת לשולחן. מבטא את הרצון בשייכות למרות המרד.
בורח ממחויבות והכרחים, אבל גם כהינדיק ‘צריך הוא לישב ערום..’.
ללא לבוש – קריאת תיגר על חיצוניות. פועל ב’טבעיות’.
אוכל שאריות- בזיון וחוסר נוחות, ועם זאת עדיין קשור.
עסוק בשאלות קיומיות “מי אתה מה מעשיך”.
בתשובה לשאלה “מה מעשיך” עונה בהגדרת זהות “אני הינדיק”: מזהה את מעשיו עם מהותו. מאמין בחכם ונענה לו בעקבות התהליך – רוצה בשינוי ובחזרה ולא יכול בכוחות עצמו.
עושה שינוי ומתרפא.
חכם
“אני מקבל על עצמי לרפאותו”- מאמין בעצמו ובדרכו.
יורד ועושה כמו הבן, אבל עסוק בלהעלות אותו – אמפתיה, אמון, גובה עיניים, כבוד.
עושה תהליך “וישבו שניהם כך יחד איזה זמן..”
מתמקד במעשים “מה אתה עושה” ומכוון לשינוי מעשי.
מציב יעדים בהדרגה.
לא עושה עניין מהשגעון ואפילו משתתף בו ומגלה הבנה כלפיו.
מתווה דרך של ‘גם וגם’ – לא מוחק את המקום של בן המלך ויחד עם זה פותח אותו להסתכלות אחרת ושינוי.
לעומת ה’צריך’ של בן המלך חוזר על ‘יכולים’ – כח הבחירה.
מצליח לרפא לגמרי – אישור לדרך ולגישה שלו.
הצעה למשימת הפנמה בעקבות הקשר בין בן המלך לחכם–
נבקש מהתלמידים לכתוב על פתק דמות משמעותית שהשפיעה עליהם (בתחומים משמעותיים יותר או פחות). לאחר מכן נערוך סבב בו כל תלמיד יספר תכונה אחת של הדמות הזו, שבזכותה הייתה משמעותית עבורו. מעניין לשמוע בקצרה פירוט באיזה הקשר (אין צורך לשתף מי הדמות, רק במידת הרצון). אפשר לבקש לשלוח מכתב קצר או מסרון של הערכה לדמות הזו.
בנוסף, התלמידים יתבקשו לחזור לדף ‘מה הסיפור שלך’ ולכתוב מדמיונם ליד הציור השני מחשבות/אמירות של החכם או של בן המלך, לפי תיאור התהליך של הריפוי. תלמידים המעוניינים ישתפו בכתיבתם.
ר’ נחמן כותב בפירוש שזהו משל: “והנמשל מובן למבינים” ושולח אותנו לנסות להבין. נשאל את התלמידים-
כדרכם של סיפוריו לש רבי נחמן, ניתן לפרש את המעשה ברבדים ודרכים שונות: אוניברסלית, פרטית, רוחנית, פסיכולוגית, חברתית… התלמידים ינסו דרך עבודה בזוגות או בקבוצות להגיע לנמשל דרך ביאור ופרשנות של הסמלים השונים: המלך, בן מלך, החכם, השגעון והפעולות הנגזרות ממנו, תהליך הריפוי, הריפוי.
בכיתות שמתאים, אפשר לבקש מכל זוג/קבוצה לכתוב מחדש את הסיפור דרך הנמשל שלו. (למשל: במקום ‘מלך’ לכתוב ‘אבא’, במקום ‘תחת השולחן’ לכתוב ‘נשאר בבית במקום ללכת לבית הספר’)
נאסוף את מסקנות התלמידים לגבי הנמשל, ונראה כיצד כל אחד מביע את הנמשל דרך עולמו חוויותיו ותפיסותיו.
מתוך העיסוק בנמשל, השאלה המרכזית שעולה היא-
נזמין שני תלמידים להיות ‘חכמים’. כל אחד מהם יבטא גישה שונה בנוגע לדרך הריפוי והריפוי: האם הוא חיצוני ובן המלך נשאר הינדיק ורק למד להתנהג לפי המצופה, או שהוא פנימי ובן המלך ‘השתכנע’ שהוא בן מלך.
כל חכם יתבקש לעמוד בפני הכיתה (אפשר להביא כובעים מתאימים) ולהציג את עמדתו בפני חבריו. כאשר יש לאחד מחברי הכיתה מה להוסיף לגבי צד כלשהו- יבקש להחליף את מקומו (לקחת את כובעו…) ולהוסיף טיעון. את הטיעונים השונים ניתן יהיה לכתוב על הלוח תוך כדי הדיון. במהלך הדיון יכולות להתחדד גם שתי האפשרויות לפרשנות השגעון: חיפוש ייחודיות כנגד המוסכמות (מתאימה לרוב לדרך הריפוי ה’חיצונית’) או נפילה וריחוק (מתאימה לרוב לדרך הריפוי ה’פנימית’).
שאלות הפנמה: (ניתן לשאול כהמשך לדיון במליאה, או לתת כמשימת כתיבה).
נתבונן בכיוון הפרשני של ההינדיק כנפילה, והריפוי כריפוי פנימי ושיבה להיות בן מלך דרך הבחירה.
נעמיק בשיח של החכם עם בן המלך:
בהמשך החכם פועל לשינוי באותו נוסח דיבור שחוזר עליו:
נשאל את התלמידים-
נבקש מהתלמידים לכתוב מדמיונם בדף ‘מה הסיפור שלך’ עצה עבורם מבן המלך שהתרפא או עצה מהחכם בסיום התהליך.
פתחנו את השיעור בקריאת האקספוזיציה של המעשה, וניסינו להיכנס לדמותו של בן המלך, ולחשוב כיצד נראים חייו. משם יצאנו ללימוד הסיפור “ההינדיק” של רבי נחמן מברסלב, אפיינו את המלך, בן המלך והחכם, וראינו את מערכת היחסים שנרקמה בין החכם לבן המלך. לאחר מכן העמקנו בסיפור ושאלנו את התלמידים כיצד הם הבינו את הנמשל- “והנמשל מובן למבינים”? לאחר מכן, דרך דו השיח בן בן המלך והחכם, התמקדנו בפרשנות המזהה את ההינדיק כנפילה ואת הריפוי הפנימי שבן המלך עובר והשיבה להיות בן מלך ממקום של בחירה. סיימנו את השיעור בשאלה על בחירה שהפכה אותנו ל’בני מלכים’ ו/או בכתיבת עצה עבור בן המלך שהתרפא.
מעוניינים בתיאום פגישה, הזמנת חומרים, ליווי לבית הספר, או כל שאלה אחרת, אנא פנו אלינו כאן ואחד מנציגינו יחזור אליכם בהקדם.
לב לדעת – המכללה האקדמית הרצוג, אלון שבות 90433
[email protected]
לקבלת עידכונים שוטפים
היו הראשונים להוסיף תגובה בנושא