ברוכים הבאים לאתר החדש של לב לדעת!
האתר בתקופת הרצה וחלק מהתכנים עדין נמצאים רק באתר הישן, מוזמנים לבקר גם שם
נספר לתלמידים, בהתרגשות, שהיום זכינו לעמוד ליד חבר שלנו, בשם יהושע, שקיבל שיחת טלפון מרגשת מאין כמוה: אימו של יהושע התקשרה ובישרה לו שלאחותו ולגיסו נולדה בת, לאחר חמש עשרה שנה שלא היו להם ילדים.
נציג דף עם מס’ פרצופים שונים שכל אחד מהם מייצג הרגשה אחרת ונבקש מהתלמידים להצביע על הפרצוף שמייצג באופן הקרוב ביותר את הרגשתו של יהושע לדעתם..
דברים רבים משמחים אנשים שונים. השמחה מלווה כל אחד מאיתנו והתורה ציוותה אותנו על מספר אירועים מסוימים, משמחים במיוחד, לברך עליהם: ברכת שהחיינו (נכתוב אותה על הלוח):
עיקר הברכה הוא הודיה לה’ שהחיה אותנו עד לרגע זה. אולם, יש לברכת שהחיינו עוד משמעות נוספת חשובה שיש בכחה להגדיל את הכרת הטוב שאנו חשים בעת אמירתה.
נחלק את התלמידים לזוגות ונבקש מכל זוג לנסות לנחש, או לכתוב על סמך ידע קודם מהם האירועים או חלקם עליהם יש לברך שהחיינו ( נציין שמדובר בשישה אירועים שונים. )
בתום המלאכה, נבקש מזוגות שונים להציג את האירוע בפנטומימה בפני הכתה, התלמידים האחרים יתבקשו לנחש מהו האירוע המומחז, ואז לשפוט (על סמך ידע קודם או אינטואיציה) אם אכן יש מצווה לברך על אירוע שכזה.נקפיד לשאול בסוף כל הצגה:
נעיר את תשומת הלב לכך שבין אם התלמידים דייקו ובחרו אירוע שאכן כלול ברשימת האירועים שמברכים בעקבותיהם שהחיינו, ובין אם לא, השמחה או ההתרגשות העולה מתוך האירוע שהציגו באמת שייכים לשורש הברכה, והבחירה להציג את האירוע המסוים הזה מובנת לנו מאד.
נחלק דף מקורות ונקרא את סעיף א’.נסביר כל אירוע בפני עצמו, תוך כדי נתינת דוגמאות בודדות בלבד.
נעבור ללימוד סעיף ט”ו. נקדים ונסביר: אכילת פרי חדש זה אירוע שאנו נפגשים בו לא מעט, בדרך כלל כל תחילת עונה, עם מס’ פירות חדשים. נעורר לחשיבה:
ניגש לקריאת סעיף ט”ו לבדוק את התשובה.
נחלק את הכיתה לשש קבוצות. לכל קבוצה ניתן רבע דף בצורת לב, בכדי לבטא את שמחת הלב שאמור לחוש האדם בעת הברכה. בכל לב תופיע משימה הקשורה לאחד מתוך ששת האירועים שמברכים עליהם שהחיינו. נסתובב בין הקבוצות ונעזור במידת הצורך.
לאחר ביצוע המשימות ע”י הקבוצות נבקש מכל אחת להציג את אשר עשתה.
נחזור על המשמעות הפשוטה שכבר נתנו לברכה בהתחלת השיעור: שבברכה אנו מכירים טובה לה’ על כך שהחיה וקיים אותנו להגיע לרגע משמח זה. מתוך ביצוע המשימות נוכל לומר שה’ מזמן לנו הזדמנויות לא מעטות במהלך השנה שמסבות לנו שמחה. מתוך מבט כללי זה ולאחר שננסה להשוות את ברכת שהחיינו לשתי הברכות הקודמות שלמדנו שעשה לי נס והגומל, נגלה את המשמעות הנוספת.
אם בקודמות הודינו על עצם החיים, בברכת שהחיינו אנו מודים על איכות (רמת) החיים. חיים עם לא מעט רגעי שמחה מיוחדים. לא ברור מאליו שכך יהיה.
אם נתבונן בששת האירועים נגלה שהם נוגעים לשמחות ששונות בגודלם. זאת אומרת יש פעמים שנברך שהחיינו על אירוע קטן כמו אכילת פרי ויש על אירוע גדול כמו לידת בת.
כוונה זו מלמדת אותנו שהשמחות הללו, גדולות כקטנות, אלו אינן ברורות מאליהן, ושראוי לברך עליהן, להודות עליהן, וכך גם להנכיח את קיומן באופן ברור יותר בתודעה שלנו.
נכין יחד “סרגל שמחה“. בסרגל מופיעים עיגולים ליצירת פרצופים שמחים בדרגות שונות. הרגשת הלב בברכת שהחיינו יכולה להשתנות ואין היא חייבת להיות בשיא.
נוכל לבחון במצבים מסוימים עד כמה אנו שמחים ואם אנו יכולים לברך שהחיינו במצבים שהדבר נתון להרגשתו והחלטתו האישית של האדם כמו באירועים הבאים: בשורה משמחת, פגישת חבר אהוב וקניין שרכשנו.
נציין כי למעשה מבחינה הלכתית יש מקום ליותר ברכות שהחיינו בחיינו, אולם בפועל אין נוהגים כך אולי מפני החשש מברכה לבטלה. במצבים לא מעטים כדי לפתור חשש זה קונים בגד, מברכים עליו שהחיינו ופוטרים בברכה זו את אותו מצב (לדוגמא: האיש בנישואין, בן ובת בחגיגת הכניסה לגיל מצוות).
פתחנו בפרצופים של שמחה. הכרנו את ששת סוגי האירועים בהם יש מצווה לברך שהחיינו, וראינו שה’ מזמן לנו לא מעט הזדמנויות שמסבות לנו שמחה. למדנו שבברכת שהחיינו חוץ מההודיה על אותו רגע משמח שזכינו להגיע אליו, אפשר גם להודות על כך שה’ מעניק לנו חיים שיש בהם רגעים ומופעים של שמחה, בדרגות שונות. סיימנו בהכנת סרגל שמחה וניסינו לראות איך אנו מגיבים במצבים שונים בהם ראוי שנברך “שהחיינו”.
מעוניינים בתיאום פגישה, הזמנת חומרים, ליווי לבית הספר, או כל שאלה אחרת, אנא פנו אלינו כאן ואחד מנציגינו יחזור אליכם בהקדם.
לב לדעת – המכללה האקדמית הרצוג, אלון שבות 90433
[email protected]
לקבלת עידכונים שוטפים
היו הראשונים להוסיף תגובה בנושא