ברוכים הבאים לאתר החדש של לב לדעת!
האתר בתקופת הרצה וחלק מהתכנים עדין נמצאים רק באתר הישן, מוזמנים לבקר גם שם
הקדמה למורה: בית בובות, שכתב הנריך איבסן ב1879 הוא מחזה המתאפיין בדידקטיות מובהקת. בתקופתו, הוא עורר סערה גדולה, הצטייר כנושא בשורה מהפכנית. באמצעותו ביקש איבסן להעביר מסר גלוי ומוצהר, ולשאת את דגל הפמיניזם כמכתיב סדר חברתי חדש, וכתיקון לעוולות החברתיות הנובעות מדיכויין ומנחיתותן המעמדית של הנשים. כמצע לדיון אידיאולוגי ואינטלקטואלי, הוא מכיל חומרי עבודה מלאים ועשירים מאד, אך בניסיון למצוא חיבור פנימי יותר לעולמם של התלמידים, וכדי לחולל איזו מידה של הזדהות או אי-הזדהות עם המהלכים בו, נדרשת פעולת הפשטה כלשהי של המושגים המרכזיים, אשר תתאים לכל נפש. לפיכך, בשיעור לפנינו ננסה לעסוק בסוגיות של חוזק והחלשה במופעיהם החברתיים, של הופעתם הקבועה של מדכא ונדכא, גם אם באופן סמוי וקל, בכל קבוצה, ושל הנטיה של החלש להפנים את החלשתו ולהאמין בה. נדון בשאלה מדוע זה כך, וננסה לתרגם את המשוואה לחייהם הפרטיים של התלמידים, תוך בירור היכולת להשתחרר מעמדות שליטה ונשלטות שכאלה, ותוך נסיון לזהות מופעים כאלה בתוך המעגלים החברתיים שלהם, ובביתם. בין אם בהתגלמותם המגדרית, ובין אם בהתגלמויות חברתיות אחרות (עולים חדשים, מקובלים ולא מקובלים, ילדי חוץ וכו’ וכו’)
לפני העיסוק בסיפור, חשוב לתת את הדעת לכך- שהבשורה והמאבק הפמיניסטי, כשהם נטועים במסגרת דתית, מעוררים לעיתים נקודות חיכוך וקונפליקטים שלא באים לידי ביטוי כלל ב”בית בובות”, מטבע הדברים. חשוב לחדד את המודעות שלנו, (עוד לפני הגשת הסיפור לתלמידים) לפערים העיקריים העשויים להתגלות בין האידיאל המוצג בסיפור ובין פנים מסוימות של אורח חיים דתי / מסורתי. ואולי חשוב מכך, יש לתת את הלב לכך שישנם תלמידים המגיעים מבתים בהם קיימים מבנים דומים (ברמות כאלה ואחרות) לאשר מתקיים בביתם של הלמר ונורה, במערכת היחסים בין ההורים בחלוקת הסמכויות ועוד. בהצגת הדברים בחריפותם הם עלולים לחוש מותקפים או מבולבלים מהביקורת העולה כאן. חשוב, לאור זאת, לעסוק בנושא ברגישות הנדרשת, ובמידת הצורך לפתח שיחה עליהם, לבירור ההתנגדויות ושורשן.
פתיחה
נפתח במשחק הדמיה- נחלק מדבקות לתלמידים באופן אקראי, חלק יקבלו מדבקה אדומה וחלק יקבלו מדבקה כחולה, וכך נסווג אותם לשתי קבוצות משנה. ללא כל הסבר במליאה הכללית, ולאחר החלוקה, נמסור פתק הסבר לקבוצה אחת בלבד, המלמד אותה על מעמדה כקבוצה בעלת עליונות חברתית, כביכול.
לאחר מכן, נכתוב בזו אחר זו משימות קבוצתיות משותפות על לוח הכתה, (כדוגמת: סידור החדר, העברת ציוד, משחק בכדור וכד’), כאשר הקבוצה בעלת הפתק תתבקש לפעול בהתאם למעמדה.
במהלך ביצוע המשימות חשוב להיות ערים מאד להתרחשות, ולראות האם ההנחיה שניתנה לקבוצה בפתק מקבלת ביטוי של ממש בהתרחשות ובמילוי המשימות, ובאילו אופנים היא באה לידי ביטוי. האם ישנן “מרידות” שונות בשתי הקבוצות? האם יש תחבולות הננקטות כדי לעקוף את המצב הנתון, האם התלמידים מקבלים את הדין בפשטות ומתנהגים לפי תפקידם המוגדר, ועוד, ברמה הפרטית, מי משתף פעולה? מי מתנגד? וכו’.
בתום ביצוע רצף המשימות, נפתח דיון:
ובמעבר לרמה הכללית יותר:
נפנה לקישור הדברים ליצירה בה אנו עוסקים כאן.
במחזה “בית בובות”, מבקש הנריק איבסן להציג תמונה ריאליסטית ביותר של יחסי הכח הקיצוניים שהוא מזהה במציאות סביבו. הוא מצביע על יחסי המרות שמשליטים הגברים על נשותיהם, ועל המוסכמה החברתית הרווחת בתקופתו, כי אשה צריכה לעבור מבית אביה לבית בעלה, לא לפתח מאוויים ורצונות משל עצמה, ולהיות נתונה כל כולה לעשיית רצון הגבר שהיא מצויה תחת חסותו (כלומר, אביה, ולאחר מכן בעלה). באופן גלוי וכמעט נטול תחבולות ספרותיות, הוא פורש התרחשות משפחתית נורמטיבית וריאליסטית מאד, אשר במרכזו סיבוך, שנוצר לכאורה בעקבות חשיפתה של אמת שהוסתרה במשך שנים. נורה, הגיבורה, הסתירה מהלמר, בן זוגה, את העובדה שלוותה כסף, וכשעובדה זו נחשפת, הנישואין עומדים בפני פירוק. ההפתעה הגדולה במחזה, הוא שהפתרון לא נוצר על ידי פיוס והשבת הסדר הישן על כנו, אלא מתגלה בו תעוזה רבה ונסיון ליצירת סדר חדש, ע”י שבירת המוסכמות הישנות.
התהליך הנפשי שעובר על נורה, בין חרדה קיצונית לשמירה על התא הביתי שלה, ובין הרצון והכח לעזוב אותו ולבחור בעצמה לא לשוב ולתקן, הוא מהפכה של ממש בנפשה של הדמות, ואותו מנסה איבסן לכונן כ”מעשה הראוי” ברמה החברתית-הכללית , שיתקן את העוול הנעשה, במקרה זה לנשים על ידי גברים, בדיכוי מוחלט של קבוצה אחת על ידי השניה.
בקריאה מעט קרובה יותר, נעקוב אחר השינויים הדרמטיים בעלילה:
במערכה הראשונה מתוארת נורה כ”אשה קטנה”. נורה נכנסת עם שליח שנושא עץ אשוח, מעניקה לו טיפ גבוה (המעיד על בזבזנותה ופזיזותה) וקוראת למשרתת: “החביאי את האשוח, הלנה”. היא אף אוכלת עוגיות בהיחבא כשהיא מסירה את מעילה, ובהמשך, היא משחקת במחבואים עם ילדיה.
אלמנט ההחבאה כאסטרטגיה קיומית לנשים עומד כאן בחזית הבמה. כקבוצה נשלטת, ברצונן להתמרד, עליהן לשקר, להתחבא ולהתנהג כילדים העושים מעשים אסורים בהיחבא (גם אם מדובר בזוטות כאכילת עוגות, ובודאי כשמדובר בהלוואה כספית ללא ידיעת בן הזוג). ומן הצד השני, הלמר, שנמצא בחדרו, קורא לנורה בשמות של בעלי חיים קטנים כמו שקוראים לתינוקות, עפרונית, וסנאית. שמות חיבה אלו לכאורה מעידים על קרבה ואהבה, אך למעשה, טומנים בחובם עליונות, שליטה, והגדרת יחסי כוחות של בעלים כלפי חיית המחמד שלו. בז’רגון הפמיניסטי, פעולה כזאת מכונה בשם “החפצה” (הגדרה מילונית בסוף ‘מפגש’), והיא מאפיין נפוץ מאד ליחסי גברים ונשים השייכים “לסדר הישן”. השיחה מתנהלת ביניהם על כסף והלמר מאשים את נורה בבזבזנות, ומתייחס אליה כילדה.
בהמשך, כשנורה מנסה את כוחה בהעלמת דבר ההלוואה שלוותה מעיניו של הלמר, היא משתמשת בתכסיסים נשיים “קלאסיים”. במערכה השניה, נורה ממשיכה לנסות לשכנע את הלמר שיחזיר את קרוגסטאד הלווה למשרתו. היא משפילה את עצמה, מתחנפת, מציעה להיות מתוקה יותר, אך הלמר מתנגד בתוקף. מאחר ומסתבר שהלמר וקרוגסטאד היו חברים בלימודי המשפטים (וכנראה היו מעורבים בעבירה משותפת, דבר שמביך את הלמר כשהוא פוגש בקרוגסטאד), וקרוגסטאד מכנה את הלמר בשמו הפרטי בבנק, למרות מעמדו כמנהל, דבר מעיק על הלמר וגורם לו לחשוש מאיבוד סמכות. (באופן הזה יוצר איבסן מעמד סרקסטי למוסד הסמכות הגברית, אשר נתון כולו לתאוות הכח שלו, ולשימור כבודו ועליונותו על הכלל, (נשים וגברים כאחד) ולפיכך משליט את אימתו בראש ובראשונה על הנשים, בהיותן קלות לשליטה, בגלל מעמדן הנחות בחברה ממילא.)
בהמשך, כשנורה מצליחה לעכב את הלמר ולמנוע ממנו לפתוח את תיבת המכתבים. היא משכנעת אותו שיעזור לה לתרגל את ריקוד הטרנטלה, אותו היא מתכננת לרקוד בנשף בערב. נורה רוקדת בפראות למרות הדרכתו של הלמר. היא מצליחה לשכנע את הלמר שלא יפתח את תיבת הדואר עד למחרת, אחרי הנשף. השימוש בכל גורם מעכב שיימצא לה הוא שימוש נואש, של אסיר הנתון כל כולו לגחמותיו של סוהרו. המפתח לתיבת המכתבים נמצא כמובן, רק ברשותו של הלמר, ונורה נאלצת להתחנן על נפשה שלא יפתח, באמתלות ובהסחות דעת שונות ומשונות. האנלוגיה כאן היא בין תיבת המכתבים לכלוב שהיא עצמה כלואה בו, ואשר החברה העניקה לבעלה את המפתח היחיד למנעולו.
נשאל את התלמידים:
רק בסצנת ההתרה, כשהשקרים נחשפים, ולפיכך, לכאורה כבר אין לה מה להפסיד, נורה נוטשת את גינוניי ההתחבבות, הנסיונות הנואשים לשאת חן בעיני בעלה ולהשפיע על רצונו באופן ישיר, ואף ההכרה כי היא נמצאת במקום סגור ומסוגר, ושהיא בוחרת לצאת ממנו לחופשי על אף יכולתה לשוב אליו (באופן אירוני הדבר מובא כך, באמירתו של הלמר כי הוא “סולח לה” במקום המתבקש, שיבקש את מחילתה).
נשאל את התלמידים:
כשאנחנו חושבים על עיוות המתקיים במציאות, אנחנו יכולים למצוא לו כל מיני סוגים של פתרונות ותיקונים. במחזה בית בובות, הפתרון שסוגר את העלילה למעשה עוסק בשבירת הישן. התיקון רחוק מלהיות שלם, שכן הבית הרוס, הילדים נותרים עם שבריו, ולא מסופר לנו מה עולה בגורלן של הדמויות, אם מצאו תיקון ובית חדש ושלם, אם הצליחו לבנות חיים בריאים וצודקים יותר אחרי השבר הזה, ועוד.
הצעה: שאלה זו יכולה להיות מועברת גם כמשימת כתיבה של סצנה, בז’אנרים שונים, לבחירת התלמידים. ניתן להציע להם לכתוב אותה בתבנית המחזה בו אנו עוסקים, אך גם, כקומיקס, או סיפור, או אפילו בצורת הכתוביות המופיעות בסוף סרטי קולנוע לעיתים, בו מגלים לצופים מה עלה בגורל הדמויות בתום ההתרחשות המצולמת. ניתן כמובן, אם מגבלות הזמן ואופי הכתה לא מאפשרות, להשאיר את זה רק בגדרות הדיון שבע”פ.
אדמו”ר הזקן, באחת מדרשותיו, קורא את הפסוק מירמיהו כך:
ולסיום, שאלה למחשבה, כסיכום המהלך הכללי:
כחומר למחשבה הביתה, נסו לזהות עוד מופעים כאלה בקרבתכם, וחשבו, האם גם שם נחוצה מהפכה כמו זו המתוארת במחזה שלנו, והאם גם תיקונם הוא חלק מגאולה עתידית, או עכשיווית.
פתחנו במשחק הדמיה בו התחלקנו לשתי קבוצות שאחת מהן הוגדרה כנעלה וחזקה יותר, התלמידים התבקשו לבצע משימות מתוך נקודת מוצא זו, ולאחר מכן דנו ועיבדנו את התחושות השונות של שתי הקבוצות. משם המשכנו לדון במחזה וראינו את מערכת היחסים בין הלמר ונורה, ואת יחסי הכוחות הקיימים בתא המשפחתי. לאחר מכן ערכנו דיון סביב הדמויות, וסביב סצנת ההתרה המציעה סוג אחד של תיקון לעיוות שבמציאות. סיימנו בדרשת האדמו”ר הזקן על הפסוק “נקבה תסובב גבר”, ובשאלה על חוסר איזון בחלקים נוספים בחברה כיום, והאם מהפכה היא הדרך בה מתקנים חברה או שישנן דרכים נוספות?
מעוניינים בתיאום פגישה, הזמנת חומרים, ליווי לבית הספר, או כל שאלה אחרת, אנא פנו אלינו כאן ואחד מנציגינו יחזור אליכם בהקדם.
לב לדעת – המכללה האקדמית הרצוג, אלון שבות 90433
[email protected]
לקבלת עידכונים שוטפים
היו הראשונים להוסיף תגובה בנושא