ברוכים הבאים לאתר החדש של לב לדעת!
האתר בתקופת הרצה וחלק מהתכנים עדין נמצאים רק באתר הישן, מוזמנים לבקר גם שם

בין אדם לחברו- לקנות מגנב

  • צוות לב לדעת
צוות לב לדעת
תצוגת כיתה מלאה
בין אדם לחברו- לקנות מגנב
לב השיעור
פתיחה
הקונה מגנב פטור?
מפגש
לימוד ההלכה מספר הלימוד
התבוננות
כתיבה לחפץ שבחזקתי
הפנמה
התמודדות ואחריות חברתית
אסיף
שימו לב! שיעור זה נע בין שני צירים שחשוב להבין את היחס ביניהם: הקושי לעמוד בפיתוי של קנייה בזול וההכרה שחלק מהפתרון מגיע כאשר אנחנו חשים את האחריות שיש לנו על מעשה הגניבה והעובדה שהחפץ שנמצא אצלנו הוא לגמרי גנוב גם אם שילמנו עליו כסף.
בשיעור זה נבחן את ההשלכות המעשיות שנובעות מהאיסור לקנות סחורה מאדם גנב ונבחן את האתגרים ואת הערכים המוחבאים באיסור זה.
לב השיעור: לקנות מגנב
השיעור יעסוק בעיון בסוגיית צריכת רכוש גנוב בעולם המודרני
פתיחה: הקונה מגנב פטור?

נשאל את התלמידים:

  • מי צרך פעם משהו גנוב?
  • האם מותר לצרוך משהו גנוב?
  • איך תרגישו אם מישהו יציע לכם משהו, ויאמר לכם שהוא גנוב?
  • נצפה שהתגובות והתחושות לצריכת משהו גנוב יהיו שליליות.

נבקש מכל תלמיד שצפה אי פעם בסדרה או סרט ב”צפיה ישירה” (אתרים בלי תשלום) לעמוד, ולהשאר לעמוד. נבקש ממי ששמע מוזיקה מדיסק צרוב לעמוד יחד עם מי שכבר עומד. נבקש ממי שקנה פירות ממוכרים שעומדים בצידי הכביש להצטרף לעומדים.

ההנחה היא שבסוף השאלות- רוב הכיתה תעמוד על רגליה.

נשאל:

  • למה עשיתם את זה?
  • איך הרגשתם?
  • האם השימושים האלה מותרים או אסורים?
  • האם “הגונב מגנב פטור”? למה?

נכתוב את הטיעונים בשני צידי הלוח, ונעודד את התלמידים לחשוב על טיעונים לשני הצדדים. סביר להניח שהדיון שיעלה מתוך טיעוני התלמידים יגע בשתי נקודות חשובות: הראשונה קשורה לשאלה עד כמה אנחנו מוכנים להקריב כסף עבור עולם הערכים שלנו והשנייה היא עד כמה יש לנו אחריות קולקטיבית על מעשיו של אדם אחר? נציף את שני הצירים הללו כנושא לדיון ונשמע מה התלמידים חושבים ביחס אליהם. בשלב זה לא נתייחס בעומק לשתי השאלות הללו, אלא רק נסמן לתלמידים את הכיוונים שצפו מתוך המחשבות שלהם.

 

מפגש: לימוד ההלכה מספר הלימוד

למד מתוך ספר הלימוד את ההלכות העוסקות באיסור לקנות מגנב: סימן ש”ע הלכות כו-כז מתוך הספר “ילקוט יוסף”, ונחדד יחד את העקרונות העולים מתוך הלכות אלו, לאור הדיון שניהלנו בכיתה בשלב הקודם של השיעור. במהלך הלימוד כדאי להזכיר את המשפט המפורסם: “הגונב מגנב פטור” ולהפריך אותו ולהזכיר שסופו קובע שהגונב הזה רק פטור מתשלומי הכפל אך בוודאי מחויב להחזיר את הגניבה והחפץ שבידו הוא גנוב.

התבוננות: כתיבה לחפץ שבחזקתי

 

נבקש מכל אחד מהתלמידים לחשוב על חפץ שנמצא אצלו שסביר להניח שהוא גנוב: משהו שיכול להיות ששילמו עליו כסף, ובכל זאת סביר להניח שהוא גנוב. נבקש מהתלמיד לכתוב משהו מעצמו אל החפץ הזה. הכתיבה אמורה לחזק בתלמידים את התודעה שהם מחזיקים בידם חפץ גנוב והגם ששילמו עבורו כסף, זה לא מפקיע אותו מלהיות גנוב.. התודעה הזו עשויה מאד להרחיק ולהרתיע מקנייה בזול בעתיד וגם מחדדת את האחריות שיש לנו כלפי השאלה מניין הגיע החפץ אלינו ואיך..

הפנמה: התמודדות ואחריות חברתית

 

נבקש מכל אחד מהתלמידים לחשוב אילו כלים יכולים לסייע לו על מנת להצליח לעמוד בניסיון שנגיש לפתחנו לא אחת בתוך התרבות בה אנחנו חיים. כדאי לזרוק כמה דוגמאות בחלל האוויר על מנת שהתלמידים יבינו במה אנחנו עוסקים: תמיכה חברתית, החלטה עם חבר שאני מתקשר אליו ברגע של ניסיון, חוק קשיח יותר וכדומה) לאחר רגע של מחשבה, נבקש מהתלמידים להתחלק לזוגות ולנסות באומץ ובכנות לספר לחברותא במה הוא צריך להתחזק על מנת לעמוד באתגר. המשימה של התלמיד שבחברותא היא להקשיב ולאחר מכן לתת מילים, כלים או עצות להתחזקות. לאחר כמה דקות – מחליפים תפקידים ומי שנתן את העצה משתף את החברותא שלו בקושי ובהתמודדות שלו.

 

מי שמעוניין להרחיב עוד את הציר העוסק באחריותה קולקטיבית שיש לי למצב המוסרי של החברה שלנו, מוזמן לסיים את השיעור בהצעה הבאה: נניח בפני התלמידים תמונות של חלקים שונים המרכיבים ביחד תמונה אחת. מפאת זכויות יוצרים, איננו יכולים להעלות הצעות לתמונות לתוך הקובץ, אך להלן הצעות לסוגי תמונות שתוכלו בקלות לחפש בגוגל תמונות ולהביא אל הכיתה: גוף של אדם, מכונה המורכבת מברגים וחלקים שונים, גרגרים הפזורים יחד על האדמה, תמונה של משפחה נותנת ידיים, פרח על חלקיו השונים, דפי ספר, מחברת תווים ובה תווים המרכיבים יחד שיר, עוגת שוקולד בשכבות, עיסה של בצק, כוס מיץ, חבילה של לורדים בצבעים שונים, סוודר צמר, עדר של עיזים וכו’.

נבקש מהתלמידים להלך בין התמונות ולבחור את התמונה שלדעתם משקפת בצורה הסמלית המדויקת ביותר  את המצב הנתון בעולם בו הוא חי וזו הנתבעת מאיתנו לאור ההלכות שפגשנו בשיעור זה.

נבקש מתלמידים המוכנים לשתף את הכיתה בבחירה שלהם – לתאר ולהסביר אותה בפני כולם.

 

אסיף: מיומנות נרכשות

בשיעור זה רכשו התלמידים מיומנויות שונות:

  • שיתוף אישי
  • העלאת טיעונים
  • חשיבה על טיעונים לצדדים סותרים
  • חשיבה יצירתית וביטויה בכתב

אין לשלוח תגובות הכוללות מידע המפר את תנאי השימוש של לב לדעת לרבות דברי הסתה, דיבה וסגנון החורג מהטעם הטוב.

אני מעוניין להירשם לאתר
אשמח לקבל פרסומים וניוזלטרים של לב לדעת

היו הראשונים להוסיף תגובה בנושא

ברוכים הבאים לאתר החדש של לב לדעת!