ברוכים הבאים לאתר החדש של לב לדעת!
האתר בתקופת הרצה וחלק מהתכנים עדין נמצאים רק באתר הישן, מוזמנים לבקר גם שם
נבקש שני מתנדבים שאוהבים להציג. נבקש מהם המתנדבים להדגים שתי התרחשויות. נסביר ששני המציגים הינם שני תלמידים שקמים בבוקר לטיול בבית הספר.
נסכם ונאמר שההכנה לקראת משהו היא שמכתיבה לנו איך יראה אותו הדבר אליו אנו מתכוננים. ללא הכנה ראויה, אנחנו עלולים לפספס חלק מהדבר איתו אנחנו נפגשים ולחוות אותו באופן פחות מלא. בשיעור זה נלמד על הברכות הקודמות להדלקת נרות חנוכה. הברכות הם רגע “ההכנה”, לקראת ההדלקה. ברגע הזה שאנחנו מברכים אנחנו יוצקים את כל התוכן והמשמעות של ההדלקה.
נחלק לתלמידים את ההלכה הנלמדת, ונקריא אותה (ניתן גם להקרין/ להדביק אותה על הלוח). נבקש מהתלמידים שתוך כדי הכתיבה יסמנו ביטויים או מילים שלא מובנים להם.
נבאר יחד עוד מילים לא מובנות ונאפשר לתלמידים לימוד עצמאי של ההלכה:
נחלק לתלמידים “ נוסח הדלקת נרות” בדף עבודה, והם ידרשו להשלים לפני כל ברכה את ההנחיות המופיעות בהלכה זו.
נכתוב על הלוח את שלשת הברכות עליהן יענו התלמידים:
לאחר העבודה העצמית, נוודא את הבנת התלמידים ונשאל שאלות יישומיות:
כעת לאחר שאנחנו מבינים את פשט ההלכה, נבקש להתבונן מעבר לה בעומק המצוי בה יחד עם התלמידים.
נבקש מהתלמידים להתבונן בנוסח הדלקת הנרות ולמתוח קו בכל פעם שהם רואים את המילה “זמן”.
את נרות חנוכה אנו מדליקים על נס שהיה. אך נראה שהברכות מבקשות להגיד לנו שבתוך נס זה מסתתר נס נוסף לא רק הנס שהיה, אלא גם על נס שקורה בהווה. אנחנו רואים בהלכה שלכל יום יש תוספת של ברכה מעבר לברכה הפשוטה על הדלקת הנרות. מעבר לברכה על “נר חנוכה”, אנחנו מברכים “שעשה ניסים לאבותינו.. בימים ההם בזמן הזה”- התוספת היא כמעין ברכה על הנס שהווה. וכך גם ברכת “שהחיינו”, חייבת להיאמר בזמן ימי החנוכה על אף שהיא מתייחסת לזמן ההווה- “”שהחיינו וקיימנו והגיענו לזמן הזה”.
נשאל שאלות למחשבה:
נחלק לכל התלמידים נר- נבקש מהם לומר לנו על איזה נס לדעתם ראוי כיום להדליק את הנר ואחר כך- להדליקו. שכן, קודם “מברכים”- ורק אחר כך, “עובר לעשייתן”- מדליקים.
נפנה את תשומת לב התלמידים לנרות הדלוקים בכיתה המייצגים את כל הניסים שהם העלו, הניסים שקורים גם בזמן הזה.
דרך הנס שהיה אנחנו נזכרים בנס שהווה, ועל שניהם מדליקים אנו את נר.
נבקש משני תלמידים לצייר ציור גדול של חנוכייה על בריסטול גדול ( ניתן להקדים ולעשות זאת במהלך הפתיחה של השיעור, או בהפסקה).
בעוד התלמידים מציירים, ניצור במרכז הכיתה חלל שבו יונח הבריסטול, ונסביר את המשימה:
נבקש מכל תלמיד בסבב, לבוא ולכתוב בתוך החנוכייה את “הנס” שלדעתו ראוי “בזמן הזה” להדליק את הנר. נאפשר לתלמיד לחשוב כמה דקות לפני שהוא מתחיל בסבב.
לבסוף נזמין כל תלמיד שכתב, לשתף.
נפנה את תשומת לב התלמידים לחנוכייה גדושת הניסים שהם העלו. הניסים שקורים גם בזמן הזה.
דרך הנס שהיה אנחנו נזכרים בנס שהווה, ועל שניהם מדליקים אנו את נר.
פתחנו בהצגות כדי להבין את גודל חשיבותה של ההכנה המוקדמת. של הברכות המטרימות את המעשים. למדנו את הברכות שמברכים בהדלקת נרות חנוכה וניסינו להבין מדוע הנוסח הוא דווקא בזמן הווה. ראינו שאנו מברכים גם על מה שקורה עכשיו, על חסדי ה’ שעוטפים אותנו מכל עבר. וסיימנו בסבב של ניסים עכשוויים.
מעוניינים בתיאום פגישה, הזמנת חומרים, ליווי לבית הספר, או כל שאלה אחרת, אנא פנו אלינו כאן ואחד מנציגינו יחזור אליכם בהקדם.
לב לדעת – המכללה האקדמית הרצוג, אלון שבות 90433
[email protected]
לקבלת עידכונים שוטפים
היו הראשונים להוסיף תגובה בנושא