ברוכים הבאים לאתר החדש של לב לדעת!
האתר בתקופת הרצה וחלק מהתכנים עדין נמצאים רק באתר הישן, מוזמנים לבקר גם שם
נפזר בארבע פינות החדר שלטים ועל כל אחד מהם כתוב כלי טכנולוגי של העולם שלנו: פייסבוק, וואטסאפ, אינסטגרם, שיחת טלפון. נבקש מכל תלמיד לעבור בכל אחת מהפינות ולכתוב לעצמו על דף או על דף מרכזי שנניח בכל אחת מפינות החדר – אירוע מסוים שהוא היה שותף בו לאחרונה ובחר לתעד אותו או לפרסם אותו בכל אחד מהכלים שהצבנו בפינות החדר.
נעבור בקצרה עם התלמידים על התשובות שנתנו לשאלות, ונפתח לדיון את העובדה שאנחנו חיים בדור ובעולם שבו כל מעשה שאנחנו עושים, ישר מקבל תיעוד ופרסומת בכלי הטכנולוגיה שמקיפים אותנו ונגישים לנו כל כך.
ננסה לחשוב יחד על הסיבות שגורמות לנו לנהוג באופן כזה ועל המחירים שיש לתופעה הזו: המוחצנות, החושפנות של העולם הפנימי, השטחיות, חוסר המתאם בין רצון ליכולת ועוד
ניתן להשתמש ברקע בשיר “יום יפה” של להקת התקווה 6
נלמד יחד עם התלמידים את שתי המשניות שעוסקות בשימוש בתורה ככלי לקבל כבוד ונבחן את הפער הגדול שיש בין העולם התרבותי שהם מציירות לבין העולם שלנו כפי שפגשנו אותו בתרגיל הפתיחה לשיעור זה.
כדאי לשים לב ולדייק את ההבדל שיש בין שתי המשניות עצמן: בעוד המשנה בפרק ו’ מסיטה את מושג הכבוד למרחבי העולם הבא, המשנה בפרק ד’ מתנכרת אליו באופן מוחלט.
הדיון בכיתה יכול ללכת לכמה כיוונים וכדאי בכל כיתה לראות לאן נכון לנתב אותו: על הזרות שיש לפעמים לתורה ולשפה שלה לעולם שלנו, על הגעגוע לעולם שמתנהל אחרת, על הקושי להתנייד בין שני מרחבי החיים הללו ועוד..
נחלק את הכיתה לזוגות וניתן לכל זוג את שתי המשניות שלמדנו שעוסקות ומתייחסות לשאלת השימוש בתורה כמקפצה לקבלת כבוד ופרסום אישי. נבקש מכל חברותא לתרגם את המשנה בשני נוסחים על פני התרגילים הבאים:
תרגיל ראשון:
תרגיל שני:
לאחר שכל זוג עובד כמה דקות, נבקש מחלק מהחברותות להקריא בקול את הניסוחים שכתבו ונבחן את התרגומים השונים שיעלו מתוך הניסוחים בכיתה ואת המשמעויות שלהם על החיים המעשיים שלנו.
נבקש מכל תלמיד לחזור אל אחת מהחוויות שהוא תיאר בפתיח של השיעור ולנסות להיכנס מחדש אל תוך החוויה ההיא. נקריא בקול רם ולאט את המשניות שלנו ונבקש מהתלמידים לדמיין כאילו מתרחש דו-שיח בין המשנה לבין החוויה. נדמיין את המשנה מדברת אל החוויה שבה בחרו. נבקש מכל אחד לחשוב ולכתוב לעצמו מה היתה החוויה מרוויחה לו היינו משאירים אותה אך ורק בתוך עצמנו בלי צורך לפרסם וליחצן אותה.
התרגיל הזה אמנם נעשה על חוויה מתוך חיי התלמידים כעת ולא על לימוד תורה, אך נראה שעל מנת שנושא המשנה יהיה משמעותי עבורם, נכון יותר להתנסות ביישום המודרני שלו על המקום בו הם נמצאים כעת.
נביא לכיתה חומרי יצירה שונים ומגוונים. נכתוב על הלוח את המילים שהופיעו במשניות הללו בקונוטציה שלילית: עטרה, קרדום, תגא, הנאה, גדולה, כבוד, כתר, מלך.
נבקש מכל אחד מהתלמידים לבחור את אחת מהמילים הללו וליצור בידיים משהו שיצליח להפך אותה בעצמה לבעלת קונוטציה חיובית בחיבור שלנו אל התורה. לדוגמא: הקרדום יכול להפוך להיות כלי דרכו מנסים לחפור ולהעמיק עוד ועוד בתורה, הכתר יכול להיות משהו שאנחנו מלבישים תורה עצמה ולא לנו וכן הלאה..
נבקש מכל תלמיד בסוף זמן היצירה להציג את הדגם שיצר ואת המשמעות שהוא ביש להעניק וליצוק לתוכו.
חשוב להדגיש לתלמידים שבתרגילי היצירה הללו, אין חשיבות גדולה לשאלת האסתטיקה של הדגם, אלא בעיקר לתנועה ולמחשבה הפנימית שמתלווה ליצירה.
בשיעור זה נחשפו התלמידים למשניות העוסקות בלימוד התורה למטרות שליליות, וקישרו את המשניות לעולמנו תאב הפרסום.
המיומניויות שנרכשו בשיעור:
מעוניינים בתיאום פגישה, הזמנת חומרים, ליווי לבית הספר, או כל שאלה אחרת, אנא פנו אלינו כאן ואחד מנציגינו יחזור אליכם בהקדם.
לב לדעת – המכללה האקדמית הרצוג, אלון שבות 90433
[email protected]
לקבלת עידכונים שוטפים
היו הראשונים להוסיף תגובה בנושא