ברוכים הבאים לאתר החדש של לב לדעת!
האתר בתקופת הרצה וחלק מהתכנים עדין נמצאים רק באתר הישן, מוזמנים לבקר גם שם
נכתוב על הלוח את שם החודש: אלול.
נסביר כי זהו שמו של החודש האחרון בשנה. באמת, זוהי שאלה קשה שגם הרבה מהמבוגרים לא יכולים לענות עליה, כי ‘אלול’ איננה מילה בעברית אלא מקורה מהשפה הבבלית.
ניתן להרחיב ולהסביר: חז”ל אומרים לנו שאת שמות החודשים העלו ישראל איתם מבבל. כשה’ אומר למשה לשלוח את המרגלים בפרשת שלח לך, הוא מצווה: “שלח לך אנשים ויתורו את הארץ” .
תרגום אונקלוס על הפסוק מתרגם כך: ” שלח לך גוברין, ויאללון ית ארעא דכנען ” איזו מילה בתרגום מזכירה לנו את שם החודש?- ויאללון ואיזו מילה היא מתרגמת בפסוק? ויתורו.
פירוש המילה אלול היא: לתור, לחפש. תייר- הוא אדם שבא למקום מסויים ורוצה להכיר אותו. לבדוק ולחפש מה יש בו ומה אין, מה טוב ומה לא.
בחודש זה עלינו להתבונן בתוכנו ולבחון את המעשים שלנו: האם אני מתכוון כשאני אומר את המילים של התפילה? האם אני שומר על לשון נקיה? האם אני מתייחס יפה לאחי? ועוד.
נצייר טבלה על הלוח של שתי עמודות:
נבקש מהתלמידים להעתיקאת הטבלה ולמלא אותה. בכדי להקל על הכתיבה נכתוב בצד הלוח ‘בנק רעיונות’ (מכבד את הורי, אומר את האמת, נוטל ידיים בבוקר וכדו’)
אחרי הכתיבה נזמין את מי שרוצה לשתף בדבר אחד שכתב.
נקרא יחד את שתי ההלכות הראשונות של דיני חודש אלול (פרק ק’) בקיצור שו”ע מקור חיים:
נבאר יחד מילים קשות, ואז נמשיך ונעמיק:
כדי לענות על השאלה הזו, ננסה לחזור מעט אחורה, לחודש סיון שבו קבלנו תורה. נכתוב על הלוח תאריכים משמעותיים ונציין יחד את שקרה בהם:
נסכם: לימים שבין ר”ח אלול ליו”כ קוראים: 40 ימי רצון. מפני שבהם ה’ התרצה והסכים לקבל את תשובת עמ”י ולכתוב מחדש את הלוחות, למרות שעם ישראל חטא. וכמו אז, גם היום ימי אלול הם ימים של רחמים ולכן מכונה חודש אלול: חודש הרחמים והסליחות, ויש בו מנהגים מיוחדים רק לימים האלה.
נחזור למנהגים והדינים:
נכתוב על הלוח את התשובות:
אנו רואים שההלכות עוזרות לנו לזכור את ה’ ולהתרכז בתפקיד שלנו בחודש הזה- להתבונן ולבחון את עצמנו.
השופר נקרא בשמו בכדי לומר לנו: ‘שפרו מעשיכם, חדשו מעשיכם! התעוררו! יש בפניכם הזמדנות חדשה!’
עלינו לשים לב, יותר מתמיד למה שאנחנו אומרים ולהיות זהירים לא לשקר, לא לדבר דיבורים אסורים כמו למשל לשון הרע על מישהו.
גם הסליחות שנוהגים בהם עדות המזרח נועדו להזכיר לנו ולעורר אותנו לבקש מה’, יום יום בתפילה מיוחדת, שיסלח לנו על החטאים שלנו כמו שסלח לעם ישראל שחטאו בחטא העגל.
נבקש מכל תלמיד לחשוב על הלכה אחת מאלה שהזכרנו, או מצווה אחרת שהוא רוצה להתמקד בה, שהוא מקבל על עצמו להתאמץ ולהתקדם בה בחודש הקרוב, יותר מתמיד, כהכנה לראש השנה.
ננחה:
נבקש מהתלמידים לכתוב את תובנותיהם במחברת, והמעוניינים יוזמנו לשתף בהחלטה את הכתה כולה. (אם יהיה שיתוף רחב, ניתן גם לראות את ההתפלגות בכתה, כמה בחרו ובאיזו הלכה/מצווה)
באחד משיעורי דינים הבאים, נברר עם התלמידים את מצבם ביחס להחלטה שקבלו, האם היא קשה להם או קלה, האם שכחו ממנה וכו’. נדגיש כי תמיד אפשר לשוב ולקבל על עצמנו אותה, גם אם שכחנו…
פתחנו את השיעור בלימוד על שם החודש וראינו שעלינו לתור ולהתבונן במעשינו. הכנו טבלה עם מעשים לשימור ולשיפור ומתוך לימוד דיני החודש העמקנו במהות היום. סיימנו וחשבנו במה אנחנו יכולים להתקדם ומה נוכל לקבל על עצמנו.
מעוניינים בתיאום פגישה, הזמנת חומרים, ליווי לבית הספר, או כל שאלה אחרת, אנא פנו אלינו כאן ואחד מנציגינו יחזור אליכם בהקדם.
לב לדעת – המכללה האקדמית הרצוג, אלון שבות 90433
[email protected]
לקבלת עידכונים שוטפים
היו הראשונים להוסיף תגובה בנושא