בשיעור זה ננסה להבין את הגדרים של האיסורים הנוגעים לדיבור וננסה לבחון מה טמון באהבה הזו שלנו דווקא לדבר.. ננסה לחשוב וללמוד אילו עצות טובות יכולות לסייע לנו להישמר יותר ולדבר באופן נקי
לב השיעור: הקושי בשמירה על איסורי רכילות
בשיעור זה נכיר את איסורי רכילות ולשון הרע, נביט על חיי היומיום שלנו וננסה לראות מדוע קשה לנו לקיים איסורים אלה בחיינו.
פתיחה: למה אנחנו מרכלים?
נצפה בסרטון של תאגיד השידור “כאן” על רכילות:
ונשאל את התלמידים:
למה אנחנו אוהבים כל כך לרכל?
מה הבעיה שעלולה להיווצר מרכילות?
האם אפשר לסווג סוגי רכילות?
האם יש, או צריכים להיות, קוים אדומים?
מדוע המרואיינים בסרטון ממליצים לרכל? את מי הם שמים במרכז?
האם ההמלצה שלהם חיובית בעיניכם?
מפגש: לימוד של הלכות רכילות ולשון הרע של הרמב"ם
התלמידים ילמדו בחברותא את הלכות לשון הרע ורכילות של הרמב”ם:
רמב”ם, הלכות דעות, פ”ז ה”א-ג
א. המרגל בחבירו עובר בלא תעשה שנאמר לא תלך רכיל בעמיך ואף על פי שאין לוקין על דבר זה עון גדול הוא וגורם להרוג נפשות רבות מישראל לכך נסמך לו ולא תעמוד על דם רעך צא ולמד מה אירע לדואג האדומי.
ב. אי זהו רכיל זה שטוען דברים והולך מזה לזה ואומר כך אמר פלוני כך וכך שמעתי על פלוני אע”פ שהוא אמת הרי זה מחריב את העולם יש עון גדול מזה עד מאד והוא בכלל לאו זה והוא לשון הרע והוא המספר בגנות חבירו אף על פי שאומר אמת אבל האומר שקר נקרא מוציא שם רע על חבירו אבל בעל לשון הרע זה שיושב ואומר כך וכך עשה פלוני וכך וכך היו אבותיו וכך וכך שמעתי עליו ואמר דברים של גנאי על זה אמר הכתוב יכרת ה’ כל שפתי חלקות לשון מדברת גדולות.
ג. אמרו חכמים שלש עבירות נפרעין מן האדם בעולם הזה ואין לו חלק לעולם הבא עבודת כוכבים וגילוי עריות ושפיכות דמים ולשון הרע כנגד כולם ועוד אמרו חכמים כל המספר בלשון הרע כאילו כופר בעיקר שנאמר אשר אמרו ללשוננו נגביר שפתינו אתנו מי אדון לנו ועוד אמרו חכמים שלשה לשון הרע הורגת: האומרו והמקבלו וזה שאומר עליו והמקבלו יותר מן האומרו.
על אילו שלושה איסורים שונים מדר הרמב”ם?
מה מאפיין כל איסור?
האם אתם יכולים לתת דוגמא לכל אחד מהאיסורים?
התבוננות: סיפורם של ינאי והרוכל
נלמד בכיתה את האגדה המפורסמת של ינאי והרוכל:
ויקרא רבה, פרשת מצורע, טז ב
מעשה ברוכל אחד שהיה מחזר בעיירות שהיו סמוכות לציפורי והיה מכריז ואומר “מאן בעי למיזבן (מי רוצה לקנות) סם חיים? אודקין עלה (נדחקו עליו הבריות, כלומר באו לקנות ממנו), רבי ינאי הוה יתיב ופשט בתורקלוניה (ישב ולמד בטרקלינו), שָׁמְעֵיהּ דְּמַכְרִיז מַאן בָּעֵי סַם חַיִּים (שמע שמכריז מי רוצה סם חיים), אמר ליה תא סק להכא זבין לי (בוא לכאן ומכור לי), אמר ליה לאו את צריך ליה ולא דכוותך (אמר לו אתה והדומים לך לא זקוקים לזה) אטרח עליה (הפציר בו רבי ינאי שימכור לו) סליק לגביה (עלה אליו) הוציא לו ספר תהילים והראה לו פסוק “מי האיש החפץ חיים אוהב ימים לראות טוב”, מַה כְּתִיב בַּתְרֵיהּ? (מה כתוב בהמשך?) “נצור לשונך מרע… סור מרע ועשה טוב”.
אמר רבי ינאי, כל ימי הייתי קורא המקרא הזה ולא הייתי יודע היכן הוא פשוט, עד שבא רוכל זה והודיעו מי האיש החפץ חיים.
מדוע לדעתכם הרוכל סובר שינאי ואנשים כמותו לא זקוקים לסם החיים הזה?
מי לדעתכם הוציא את ספר התהילים?
האם בהכרח אנשים שעוסקים בתורה לא מרכלים? למה? ואיך זה ביחס לאנשי התרבות בסרטון שראינו בתחילת השיעור?
הפנמה: מענה לשו"ת וירטואלי
נבקש מהתלמידים לקרוא את אחת השאלות שהופנתה לרב דרך אתר אינטרנט:
נקרא לתלמידים את המכתב הבא שנכתב כשאלה שהופנתה לאחד הרבנים באחד מאתרי האינטרנט.
אני מקווה שהמכתב שלי לא ישמע רע, כי אני באמת מתכוונת בטוב. אני בתהליך התחזקות פנימית כבר זמן רב וממש משתדלת ללמוד הלכה ולשמור אותה הרבה יותר. והאמת שדווקא בגלל שההלכה חשובה לי אני מסתבכת עם משהו. האיסור זה לומר לשון הרע ורכילות, נראה לי מה זה לא ריאלי.. הוצאת שם רע אני יכולה לגמרי להבין, זאת אומרת להגיד משהו רע שהוא גם שקר זה באמת נבזות ואם אתה לא אדם רע סביר להניח שזה לא יקרה לך.. אבל סתם לספר משהו על מישהו ואפילו אם הוא לא הכי מחמיא.. אני לא מכירה אף בן אדם בעולם שלא עובר על זה.. עכשיו, בתור שאיפה נניח אני יכולה להבין את זה (למרות שדוגרי על רכילות גם את זה אני ללא מבינה.. מה הבעיה סתם לספר קצת משהו שהוא אפילו לא רע?) אבל אני חושבת שהמצוות הם לא רק שאיפה, אלא הם אמורות להציע לנו דרך חיים שאפשר לעמוד בה ולחיות על פיה, ולכן זה כל כך קשה לי.
אשמח לתגובתך. מקווה שהצלחתי להסביר את כוונתי.
למי השואלת קרובה יותר, לרמב”ם או לאנשי התרבות מתחילת השיעור? למה, לדעתכם, קיים הדמיון הזה?
מה הייתם עונים לשואלת?
מה ההמלצה שלכם לשואלת, כדי להצליח לא לעבור באיסור רכילות?
אסיף: סיכום ומיומנויות
בשיעור זה למדנו על הלכות לשון הרע ורכילות של הרמב”ם, תוך הפרדה בין סוגי האיסורים השונים והנכחה של הקושי באיסור הספציפי הזה בחיי היומיום שלנו.
היו הראשונים להוסיף תגובה בנושא