ברוכים הבאים לאתר החדש של לב לדעת!
האתר בתקופת הרצה וחלק מהתכנים עדין נמצאים רק באתר הישן, מוזמנים לבקר גם שם
הקדמה למורה: על רקע חג החנוכה הקרב ועל רקע האירועים הפוקדים אותנו, נדרשים אנו שוב ושוב לבירור מחודש ומעמיק של התכנים הקשורים לזהותנו, ולמכלול הערכים שעל פיהם אנו חיים. הגבורה בכלל, והגבורה היהודית בפרט הן מהנושאים שתמיד זקוקים לעיון ובירור. סיפורו של גדי עזרא הי”ד הוא רק דוגמה לתחושה עמוקה כזאת. חז”ל העניקו לנו את הביטוי הנפלא :”איזהו גיבור הכובש את יצרו” (אבות ד’, א’). נראה כי חכמים אלה לא ביקשו למעט או לצמצם בהערכה למי שברגעי אמת מגייס כוחות ועוז ופועל בגבורה הרואית, אלא לכוון אותנו אל שורשי הדברים. בעומק, כל גבורה מחוברת אל התגברות פנימית מסוימת, אל צד רוחני זה או אחר של חיינו. לכן, בתפיסתנו, הגבורה איננה רק פעולה חד פעמית, מבריקה, נועזת, יוצאת דופן, אלא היא, בראש ובראשונה, נדרשת להיות מעשה של יומיום, עבודה על המידות, דיבור פנימי, חינוך עצמי, כיבוש היצר. לצד אלו, קיימת מסכת של “גבורה יהודית” שהתגלתה במהלך כל הדורות, ביחידים ובקבוצות, ושימשה תמיד מופת ומקור השראה לדבקות ומסירות נפש.
ימי החנוכה, מעבר לציון הניצחון הפיזי של מעטים מול רבים, מייצגים בעיקר את המאבק התרבותי- הרוחני על התורה,הערכים והזהות היהודית. מאבק זה התחולל “בימים ההם”, וממשיך “בזמן הזה”. גם אנחנו, “בני המכבים” וכל מי שחי בדור הזה, חשים גם היום את האחריות העצומה לעיצוב דמותו וזהותו היהודית של עם ישראל בארץ ובתפוצות. על אנשי החינוך להמשיך ולקחת חלק משמעותי בעיצוב זהותם הרוחנית של בני הנוער כערובה להמשך קיומם היהודי.
פתיחה
נחלק לתלמידים את שני כרטיסי הדמות ונבקש מהם לעיין בהם ולהכיר דרכם את הדמויות המוצגות.
נעמיד במרכז הכיתה שני כיסאות ונאמר כי כל כיסא מייצג אחת מהדמויות. התלמידים יתיישבו לסירוגין על אחד הכיסאות לפי בחירתם וינמקו מדוע לדעתם דמות זו מייצגת עבורם את הגבורה. הפעילות תתבצע בשיטת “הכיסא החם”: מותר לדבר רק “דרך הכיסא”, ומותר להחליף כיסאות.
בעקבות ‘משחק הכיסאות’ נדון בסוגים שונים של גבורה שעלו-
נחלק את המשתתפים לקבוצות. כל קבוצה תקבל כרטיס משימה קבוצתית.
נאסוף את המחשבות שעלו מהלימוד בקבוצות על ‘גבורת הכוח’ ו’גבורת הרוח’.
נדון-
נשאל-
נקריא את הסיפור על הדלקת הנרות בשואה, המדגיש את המשמעות של ניצחון הרוח. בעצם: כל כיבוש של יצר, כל התגברות וכל התחברות ודבקות בעולם פנימי, ערכי, רוחני יותר – הם גילוי של גבורה. לנו, כיהודים, ברור כי הגבורה האמיתית חייבת להיות מקושרת באופן כלשהו לצד רוחני זה או אחר של חיינו, ולכן האתגר הערכי שלנו הוא בבחינת “אוזר ישראל בגבורה” – להפוך את הגבורה לאתגר יומיומי, לאורח חיים.
פתחנו במשחק כסאות עם שתי דמויות שכל אחת מייצגת גבורה מסוג שונה- גבורה הירואית וגבורה של יומיום, של עבודת המידות. בעקבות המשחק דנו בשני הסוגים של גבורה אלו, ולמי התכוונו חז”ל באמרם- “איזהו גיבור הכובש את יצרו”. לאחר מכן למדנו על דמותו של רועי קליין, ודנו ‘בגבורת הכוח’ ו’בגבורת הרוח’ וכיצד שניהם באים לידי ביטוי באישיותו. לבסוף, חתמנו בשאלה על כיצד גבורה יכולה לבא לידי ביטוי בחיי היומיום שלנו ו/או בסיפור על הדלקת נרות חנוכה במהלך השואה.
מעוניינים בתיאום פגישה, הזמנת חומרים, ליווי לבית הספר, או כל שאלה אחרת, אנא פנו אלינו כאן ואחד מנציגינו יחזור אליכם בהקדם.
לב לדעת – המכללה האקדמית הרצוג, אלון שבות 90433
[email protected]
לקבלת עידכונים שוטפים
היו הראשונים להוסיף תגובה בנושא