ברוכים הבאים לאתר החדש של לב לדעת!
האתר בתקופת הרצה וחלק מהתכנים עדין נמצאים רק באתר הישן, מוזמנים לבקר גם שם
נתאר למשתתפים מקרה:
קרה לכם חלילה דבר רע. חבר אומר: ‘לבני אדם טובים, בסוף יהיה טוב. הרע הזה הוא רק שלב בדרך, יתכן שעוד תיפול אבל בסוסף בסוף- תקום’.
האם דברי החבר עוזרים? במה כן במה לא?
נשמע תגובות.
נבקש מהתלמידים לקרא את הפרק ולחלק אותו על-פי הכותרות הבאות:
א. ה’ אינו מעוות משפט
ב. יש לסמוך על דעת הקדמונים
ג.משל על גורל הצדיק ו
ד.משל על גורל הרשע- מתחיל בפס’ טז’ (*קשה לזהות מעבר זה על כן ניתן זאת לתלמידים מראש).
ה.סיכום: לאיוב התם צפוי טוב ולא כך לשונאיו.
(החלוקה בסיוע ‘דעת מקרא’)
תשובה: א. פס’ ב-ז, ב.פס’ ח-י, ג.פס’ יא-טו, ד. פס’ טז-יט, ה. פס’ כ-כב.
התאמת הפסוקים לכותרות תסייע לתלמידים בהבנת הפרק.
א.נחלק לתלמידים את דף העבודה העוסק בהקבלה שעושה בלדד בין גומא לרשע ובין עץ לצדיק ונבקש לענות על השאלות שבו, על-פי הפסוקים.
רשע: י”א- ט”ו: |
צדיק: ט”ז-י”ט: |
והמסר:
|
והמסר:
|
ב.בפסוקים יד-טו מופיעים שני דימויים אודות אחריתו של הרשע- ‘החנף’ ובפסוקים טז-יט מתחיל משל חדש אודות הצדיק, ובו מספר דימויים.
התלמידים יעיינו בביאור על הפסוקים. ניתן להשתמש בביאור הרב עדין שטיינזלץ המופיע באתר 929.
נבקש מכל זוג תלמידים לבחור משל אחד ולהביע אותו באיור, תרשים או בהמחזה (נשתדל שכל משל יבחר לפחות על-ידי זוג אחד).
התלמידים ישתפו את הכיתה במה שעשו וכך יוצגו הביאורים של כל אחד מהמשלים.
ג.כעת נחבר יחד את מאפייני הרשע מול מאפייני הצדיק על-פי המשלים. נעשה זאת באמצעות איור/תרשים על הלוח יחד עם המורה או כיצירה מחומרים שונים בשתי קבוצות עבודה- משל הרשע ומשל הצדיק. לחילופין אפשר לבקש משני משתתפים ליצג את ‘הגמא’ ו’העץ’- הכיתה תתן להם הוראות כיצד לעמוד באופן שמביע את המשלים.
נבקש מהתלמידים לנסות לענות.
המסקנה ממשל הגומא והעץ היא שגם אם נדמה כי הרשע מצליח הרי שהצלחתו היא זמנית ואינה יציבה. לעומת זאת, הצדיק הוא חזק ויציב. כך עונה בלדד לשאלת ‘צדיק ורע לו’ המובלעת בתלונתו המרה של איוב בפרק הקודם, לשיטתו, יתכן אמנם מצב בו הצדיק סובל, אפילו עד כדי כך שהוא כעץ הנעקר ממקומו (“יבלענו ממקמו”) אבל הסבל הזה בסוף מצמיח אותו, העקירה היא לצורך שתילה במקום אחר, טוב יותר (“הן הוא משוש דרכו ומעפר אחר יצמחו”- פס’ יט). במסר של בלדד לאיוב יש מצד אחד תוכחה ומצד שני עידוד: אי אפשר ואסור לומר שאלהים אינו עושה צדק, שהסבל של איוב אינו מוצדק. בניך איוב, מתו כנראה בגלל חטאם, אבל, ‘אם זך ויש אתה’, הרי שתזכה בסוף לגמול טוב על צדקתך. הנמשל והמסר הוא כמובן “הֶן אֵל לֹא יִמְאַס תָּם, וְלֹא יַחֲזִיק בְּיַד מְרֵעִים”. ואיוב יכול להתעודד, בלדד בטוח שהצדק ייעשה באופן מלא “עַד יְמַלֵּה שְׂחוֹק פִּיךָ” ו”שֹׂנְאֶיךָ יִלְבְּשׁוּ בֹשֶׁת”.
נדון בשאלות אלו.
דברי בלדד עשויים להיות מנוף לאמונה או לייאוש. האם דבריו מתיישבים על דעתך או להפך? תן ביטוי להרגשתך באחת מדרכים אלו:
-כתוב מכתב לבלדד
-כתוב שאלות לבלדד
פתחנו במקרה מהחיים המדמה את המהלך בפרק. לאחר מכן עברנו לקריאת הפרק והבנה ראשונית שלו באמצעות חלוקה לפי כותרות. מכאן עברנו לבדיקה פרטנית ומעמיקה יותר של הפסוקים באמצעות הטבלה של משל הגומא והעץ ובאמצעות משימת המחשת הדימויים הנוספים. לאחר הבנת המשלים והדימויים ערכנו דיון על תשובתו של בלדד ועל שאלת הרע בעולם. סיימנו במשימת כתיבה.
מעוניינים בתיאום פגישה, הזמנת חומרים, ליווי לבית הספר, או כל שאלה אחרת, אנא פנו אלינו כאן ואחד מנציגינו יחזור אליכם בהקדם.
לב לדעת – המכללה האקדמית הרצוג, אלון שבות 90433
[email protected]
לקבלת עידכונים שוטפים
היו הראשונים להוסיף תגובה בנושא