ברוכים הבאים לאתר החדש של לב לדעת!
האתר בתקופת הרצה וחלק מהתכנים עדין נמצאים רק באתר הישן, מוזמנים לבקר גם שם
אורי אורבך (מתוך: אולי בשבת יזרקו סוכריות):
אני שר בעל פה את “אשת חיל”
וגם את “אל אדון”,
ואת “לכה דודי”
ו”ויהי בנסוע הארון”.
אני מכיר שלוש מנגינות
ל”אדון עולם”
ורק אחת ל”ויכולו השמים והארץ
וכל צבאם”.
אבל הכי אני אוהב
את המלים והמנגינה
של הטי-לה-לי-לי שאחרי “ידיד נפש”,
לפני “לכו נרננה”.
על מנת שנוכל להיכנס לתוך הנושא של חווית המתפלל אל מול התפילה בבית הכנסת, נקרא יחד את השיר שכתב אורי אורבך (מתוך: אולי בשבת יזרקו סוכריות):
בשיר קצר זה, הכותב מספר על חוויות התפילה שלו מבית הכנסת, המצטיירת דרך מנגינות התפילה השונות. ננסה לעורר בקרב את התלמידים את החוויות שלהם מתפילות בית הכנסת.
שאלת פתיחה:
נבקש מהתלמידים להגיד מה הם אוהבים או לא אוהבים כשהם הולכים לבית כנסת: לדוגמא: שאני מגיע בזמן, שיש חזן שאני אוהב, שהתפילה לא ארוכה מדי, שיש לי איפה לשבת וכו’… ולעומת זאת דברים שאני פחות אוהב – לדוגמא: שמדברים לידי, שאני לא שומע את החזן, שעושים ששששש… שמתקנים את הבעל קורא כל הזמן, שמזיפיים במנגינות וכו’…
נערוך סקר בקרב תלמידי הכיתה: מה אתם מעדיפים – חזן שמאריך או חזן שמקצר בתפילה? מדוע? מהן היתרונות בתפילה ארוכה? ומה בתפילה קצרה?
בשלב זה, ננסה להגיע להסכמה בקרב תלמידי הכיתה איזו תפילה עדיפה. בהמשך ננסה לבחון על פי המקורות האם ההנחה הזאת נכונה.
נחלק לתלמידים את המקור הבא, ונבקש מקריינים מהכיתה לקרוא על פי הדמויות השונות. לאחר מכן ניתן לענות על השאלות – לבד או בחברותות (על פי שיקול דעת המורה) :
בסיום העבודה נחזור למליאה, ונשאל- האם ניתן ללמוד ממקור זה איזה תפילה עדיפה?
[המסקנה המתבקשת היא שאין תפילה עדיפה, ויש איכות מסוימת לכל סוג תפילה. לפעמים נכון באריכות, ולפעמים נכון בקיצור – וזה נלמד מתפילות משה].
נחלק את התלמידים לשתי קבוצות. כל קבוצה תקבל מקור אחד ללמידה. בכל קבוצה נחלק את התלמידים לחברותות-זוגות, או לקבוצות של 3-5 תלמידים – על פי הבנת המורה. נבקש מהתלמידים לקרוא את המקור בחברותות ולענות על השאלות שאחריו.
(דגש למורה: למי שלא בקי בהבנת דברי הרב קוק, המקור שמובא מדבריו, עלול להיות יותר מורכב להבנה מהמקור של המרש”א. כדאי לחשוב על חלוקת המקרות על פי רמת הבנת התלמידים).
נבקש מנציג מכל קבוצה להסביר את המקור שהוא למד בפני הכיתה – ומדוע יש צורך בתפילה ארוכה וקצרה.
[על פי המרש”א, אורך התפילה תלוי בחומרת החטא והאם החטא הוא של רבים או יחיד. במקרה של חטא חמור ושל רבים כמו חטא העגל – נדרשת תפילה ארוכה. במקרה של חטא לא חמור וכאשר הוא פרטי – מספיקה תפילה קצרה.
על פי הרב קוק, אורך התפילה תלוי בעומק השינוי שהאדם המתפלל והאדם שמתפללים עליו צריכים לעבור. אם זה שינוי עמוק – כמו לשנות ממש תכונה אצל האדם, אז זה דורש אריכות על מנת לתת לתהליך התפילה לחלחל מעט מעט ובהדרגה. לעומת זאת, אם תהליך השינוי הפנימי שהאדם עובר כבר נעשה בתחום ההרגשה שלו ואין צורך להעמיק את השינוי, אז מספיקה תפילה קצרה].
נחזור להנחה שהסכמנו עליה בתחילת השיעור לפני קריאת המקרות. בתחילה שאלנו איזה תפילה עדיפה , והנחנו שסוג מסוים עדיף. כעת לאחר למידת המקורות, נשאל את התלמידים- איזו תפילה עדיפה לדעתכם?
ניתן להוסיף לדיון מקור נוסף:
נמשיך למשימת כתיבה אישית:
פתחנו את השיעור בניסיון להתחבר לחוויות התפילה האישיות שלנו, ולצדדים האהובים יותר או פחות בתפילה. פתחנו את השאלה האם עדיפה תפילה ארוכה וקצרה, וכדי לענות עליה צללנו במקורות השונים. לבסוף התבוננו כיצד הדברים פוגשים אותנו בעולמנו וניסינו לחוש את האיכויות של התפילות השונות.
בדיונים מסוג זה אנו נוטים לקבוע מהר מאוד מה עדיף ממה ולמה אנחנו יותר מתחברים. חשוב לדעת לעצור ולהיזכר בדברי התורה הקובעת ש”אלו ואלו דברי אלקים חיים” – ולכל צורה של תפילה, או לכל צורה של חיים בכלל, יש זמן ויש מקום משלה.
מעוניינים בתיאום פגישה, הזמנת חומרים, ליווי לבית הספר, או כל שאלה אחרת, אנא פנו אלינו כאן ואחד מנציגינו יחזור אליכם בהקדם.
לב לדעת – המכללה האקדמית הרצוג, אלון שבות 90433
[email protected]
לקבלת עידכונים שוטפים
היו הראשונים להוסיף תגובה בנושא