ברוכים הבאים לאתר החדש של לב לדעת!
האתר בתקופת הרצה וחלק מהתכנים עדין נמצאים רק באתר הישן, מוזמנים לבקר גם שם
נשמר באזור האישי

שופטים פרק ד’: דבורה הנביאה – חלק ב

  • צוות לב לדעת
צוות לב לדעת
תצוגת כיתה מלאה
שופטים פרק ד’: דבורה הנביאה – חלק ב
לב השיעור
פתיחה
מפגש
תמונות ושאלות
התבוננות
הפנמה
אסיף
דף עבודה בקבוצות
תמונות ושאלות הקשורות לסיפור- שופטים ד'
שימו לב! שיעור זה הינו השיעור השני מתוך שלושה שיעורים בנושא דבורה הנביאה. עיקרו של שיעור זה הינו בעבודה בקבוצות, ומתמקד במקומות המוזכרים בסיפור.
דבורה הנביאה מקבלת נבואה על כך שברק בן אבינעם נבחר לפקד על המלחמה. זאת, על מנת להפיל את יבין מלך חצור. סיפור הניצחון גדוש בתיאור מקומות בארץ ישראל ובאלמנטים שונים שהובילו להצלחה. בזכות שיתוף הפעולה בין דבורה לבין ברק, ובן דבורה ליעל הייתה יד העם על העליונה אל מול סיסרא וצבאו.
לב השיעור: היכן ומהם המקומות והחפצים המוזכרים בספר שופטים פרק ד'?
פתיחה: תקציר קצרצר

במידה ושיעור זה אינו צמוד לשיעור הקודם, נזכיר לכיתה את סיפור המלחמה נגד יבין וסיסרא. נדגיש שוב את מיוחדות הסיפור שנתן במה לשתי נשים גיבורות בתקופה בה דבר זה היה יוצא דופן וחריג. נציין כי מדובר על תקופה בה העם היה שרוי בצרה, משועבד ליבין מלך חצור. ה’ בחר בדבורה להיות שופטת, מנהיגה ומובילת העם לנצחון, היא קבלה נבואה כי ברק ינהיג את הקרב ופנתה אליו. ואכן הקרב היה הצלחה, בסיומו מסופר על תכסיס שיעל ביצעה בכדי להרוג את סיסרא בכך שהזמינה אותו להתחבא באוהל ואז הרגה אותו.

מפגש: תמונות ושאלות

נחלק את הכיתה ל- 5 קבוצות.
מומלץ שכל הקבוצות יעבדו עם תנ”כים על מנת שיהיה להם רקע ומידע רלוונטי למשימה.
כל קבוצה מקבלת תמונות הקשורות לחלקים שונים בסיפור הקרב מול סיסרא. הקבוצה מתבקשת לענות על מספר שאלות ולבצע משימה קבוצתית.

התבוננות: לימוד משיתוף

לאחר שכל הקבוצות מסיימות לעבוד, נאסוף בחזרה את התלמידים למקומותיהם וכל קבוצה בתורה מציגה את עבודתה. יש לשמור על סדר הקבוצות, מכיוון שזהו הסדר הכרונולוגי של הסיפור.

הפנמה: שונות בלמידה ולחימה

במתודה האחרונה גייסנו כלי יצירתי בכדי להכיר לעומק את הסיפור במקורות. הקבוצות הציגו כתבה, סיפור אישי וראיון. נבצע דיון עם התלמידים על הידע שרכשנו בקבוצות, ניגע במידע שלמדנו מהכתוב בניגוד למידע שאספנו באמצעות דף העבודה. נשאל לאיזו שיטת למידה התחברו באופן מיטיב יותר. לאחר מכן ניגש שוב לתמונות, נבחן את סיטואציית הקרב- נציין שישנן אסטרטגיות קרב ונסביר כי ישנה מחשבה בקרב בקרבת הר, גבעה, מים.

 

אסיף: סוף שיעור שני

נבצע סיכום קצר של השיעור, נחבר אותו לתהליך שהחל בשיעור הראשון. נחזק את התלמידים על העבודה העצמית ונשאל על החוויה לצפות בתמונות עדכניות של מקומות בהם התרחשו אירועים לפני אלפי שנים. נציין את הייחודיות של ארץ ישראל, מלאה בהיסטוריה הרלוונטית לעמנו וקשורה אליו. נזכיר כי שיעור זה אפשר למידה בקבוצות ודרך הפעלת הדמיון ונזמין את התלמידים להשתמש בכלי זה בהמשך.

נסביר כי בשיעור הבא נמשיך לעסוק בדבורה השופטת והאירועים המיוחדים שהיא הובילה.

אין לשלוח תגובות הכוללות מידע המפר את תנאי השימוש של לב לדעת לרבות דברי הסתה, דיבה וסגנון החורג מהטעם הטוב.

אני מעוניין להירשם לאתר
אשמח לקבל פרסומים וניוזלטרים של לב לדעת

היו הראשונים להוסיף תגובה בנושא

ברוכים הבאים לאתר החדש של לב לדעת!