ברוכים הבאים לאתר החדש של לב לדעת!
האתר בתקופת הרצה וחלק מהתכנים עדין נמצאים רק באתר הישן, מוזמנים לבקר גם שם
כפתיחה לשיעור זה, נבקש מהתלמידים לדמיין שהם חיים על אי בודד ונבקש מהם לחשוב מה בהתנהגות שלהם- זו המוסרית או ההלכתית- היה משתנה אצלם לו היו חיים בסיטואציה כזו תקופה מסוימת? לאחר שניתן לתלמידים כמה רגעים לחשוב, נעבור לשלב הבא (שאלה מסוג זה לא כדאי לפתוח לדיבור גלוי, אלא להשאיר אותה לפתחים של מחשבה בתוך התלמידים עצמם על השפעתה של החברה על ההתנהלות הערכית שלהם)
ניתן לתלמידים מתוך ספר הלימוד את ההלכות הנוגעות בטעם “מיחזי כמבשל” (“פניני הלכה” של הרב אליעזר מלמד המצולם בתוך חוברת הלימודים, סעיפים י”ח-כ”א. ניתן להתמקד בסעיף י”ח) ונחלק אותם לחברותות של למידת ההלכות. נבקש מכל חברותא להבין היטב את ההלכות שלמדו ולנסות לנסח את השאלות שההלכות הללו מעלות בהם (כמובן שלא כדאי להגדיר מראש את נושא הלימוד, כדי לתת לתלמידים להרגיש ללא הנחייה מה הביטוי הזה מציף בתוכם). במידה ונראה לכם שלמידה עצמאית תהיה קצת מורכבת לתלמידים שלכם, ניתן לתת שאלות מנחות שיסייעו בלימוד. לאחר הלימוד בחברותות כדאי לאסוף את הכיתה על מנת לוודא את ההבנה של החומר הנלמד ולאחר מכן לתת לתלמידים שיהיו מעוניינים לשתף בשאלות שעלו בהם בעקבות הלימוד.
[כדאי לשים לב לכך שהרב מלמד אינו מציין את מראית העין כסיבה לאיסורים, אלא את החשש שמא ירגיל עצמו בדבר האסור. לא נעמיק בשיעור בהבחנה זו]
הטקסט מתוך פניני הלכה:
נקריא לתלמידים את המכתב הבא שזועק את מה שסביר להניח שצף גם מתוך התלמידים עצמם בקושי שלהם עם המושג “מיחזי כמבשל”.
נדון עם התלמידים בטענה שבמכתב ונפתח את שאלת מקומה של החברה שסביבנו ואת הכוח שיש לה עלינו בהכרעות שאנחנו מקבלים. כמובן שמידת העומק של הדיון, תלויה בסגנון התלמידים שלך ובמצב רוח שאיתו הגיע לשיעור, אך כדאי לנסות ולבחון את הסוגיה הזו מהפנים השונים שקיימים בה: לחץ חברתי חיובי ושלילי, עין טובה או עין רעה על מי שאני מסתכל, ההשלכות שיש למעשים שלי על אחרים וכו’.
כתיבת מענה: לאחר שצדדי הדיון עלו בכיתה תוך כדי הדיון, נשים מוזיקה נעימה בכיתה ונבקש מכל אחד מהתלמידים לנסות ולכתוב מענה למכתב שקראנו בכיתה. כתיבת המענה לאחר הדיון, תאפשר לכל תלמיד לעכל את הצדדים השונים שהעלינו בכיתה ולבחור את הקולות שיותר נגעו בו ושדרכם הוא רוצה להשיב על הטענות שבמכתב. נבקש מתלמידים שמוכנים לשתף בקול במה שכתבו – לקרוא את המענה שלהם.
נביא לכיתה חומרי יצירה שונים ונבקש מכל אחד ליצור את העין מהמושג “מראית עין” כפי שהוא רואה אותה. מעניין לראות האם בעקבות השיעור העין תהיה עין רעה או עין טובה, עין חשדנית או עין מחזקת.. לאחר שהתלמידים יוצרים את העיניים, נבקש מכל אחד להראות את העין שיצר ולנסות להסביר מה היא מתארת בעיניו ומה היא רואה כאשר היא מתבוננת בעולם.
אפשר להוסיף לשיעור חלק נוסף (אולי כהצעה לכתיבת בית, במידה והשיעור כבר ארוך מידי) ולבקש מכל תלמיד לכתוב לעצמו מה העין שיצר רואה אצלו ובחזרה לתרגיל בו פתחנו את השיעור, מה העין הזו עוזרת לו לשמור ולעשות טוב יותר. לחילופין, אפשר להציע לתלמידים לנהל דו שיח עם העין שרואה אותם ודרכו לבחון את היחסים שלהם עם המבט הצופה עליהם מבחוץ.
בשיעור זה עסקנו בשאלה כיצד המבט החיצוני של החברה משפיע עלי, והאם עלי להתחשב בכך. פתחנו בדמיון של חיים באי בודד ובמחשבה האם התנהגותי היתה משתנה בו. למדנו את ההלכות העוסקות בסוגיה זו ואוסרות על פעולות מסויימות בשבת אך ורק משום מראית העין שלהם. קראנו את הטענות כנגד הלכות אלו וניסינו לחשוב על הסוגיה ולנסח לה תשובות משלנו. לסיום ניסינו לתרגם את “מראית העין” ליצירה ולכתיבה.
יש בעולמינו דרישה לא מודעת מאיתנו ללכת עם האמת הפנימית שלנו ולא להתחשב במוסכמות או במבטי החברה. כמובן שזוהי דרישה חשובה וגבוהה שיש לה מקום גדול בעולם, אך חשוב לזכור גם את הצד השני. כולנו בני אדם, ואם נרצה או לא נרצה – אנחנו מושפעים ממבטה של הסביבה, בצורה כזו או אחרת, וזהו חלק בלתי נפרד מהיותנו יצורים חברתיים. ההלכה אינה מתכחשת לכך אלא מכירה בהשפעה זו, ולכן מעניקה לה מקום בכללים ההלכתיים.
מעוניינים בתיאום פגישה, הזמנת חומרים, ליווי לבית הספר, או כל שאלה אחרת, אנא פנו אלינו כאן ואחד מנציגינו יחזור אליכם בהקדם.
לב לדעת – המכללה האקדמית הרצוג, אלון שבות 90433
[email protected]
לקבלת עידכונים שוטפים
היו הראשונים להוסיף תגובה בנושא