ברוכים הבאים לאתר החדש של לב לדעת!
האתר בתקופת הרצה וחלק מהתכנים עדין נמצאים רק באתר הישן, מוזמנים לבקר גם שם

שאילת גשמים

  • רוני אלדד
רוני אלדד
תצוגת כיתה מלאה
שאילת גשמים
לב השיעור
פתיחה
שיר - בואו עננים
מפגש
התבוננות
דיון - שאילת גשמים
הפנמה
אסיף
שיר הגשם
מילים: לאה גולדברג לחן: יואל ולבה ביצוע: דורית פרקש
בּוֹאוּ עֲנָנִים, הָבוּ גֶּשֶׁם לַגַּנִּים! טִיף, טִיף טִפּוֹתַי – גֶּשֶׁם, גֶּשֶׁם לִשְׂדוֹתַי. לַשִּׁבֹּלֶת, לָאִילָן וְלַפֶּרַח הַקָּטָן שֶׁבַּגַּן. זֶרֶם קוֹלֵחַ – גֶּשֶׁם בְּרָכָה נָח הַשָּׂדֶה וַיִּנְשֹׁם לִרְוָחָה. הַלְלוּיָהּ, הַלְלוּיָהּ, גֶּשֶׁם, גֶּשֶׁם בַּמֶּרְחַבְיָה. הִנֵּה עֲנָנִים, גֶּשֶׁם, גֶּשֶׁם בַּגַּנִּים. טִיף, טִיף טִפּוֹתַי... תֵּשְׁתְּ כָּל צַמֶּרֶת, יֵשְׁתְּ כָּל גִּבְעוֹל, יַעַן הָעֵמֶק, יַעַן בְּקוֹל: הַלְלוּיָהּ, הַלְלוּיָהּ, גֶּשֶׁם, גֶּשֶׁם, גֶּשֶׁם בַּכֹּל. הִנֵּה עֲנָנִים, גֶּשֶׁם, גֶּשֶׁם בַּגַּנִּים. טִיף, טִיף טִפּוֹתַי... רֵדְנָה מִמַּעַל מַרְגָּלִיּוֹת, שֶׁמֶשׁ צוֹחֶקֶת בַּשְּׁלוּלִיּוֹת. הַלְלוּיָהּ, הַלְלוּיָהּ, גֶּשֶׁם, גֶּשֶׁם בַּמֶּרְחַבְיָה. הִנֵּה עֲנָנִים, גֶּשֶׁם, גֶּשֶׁם בַּגַּנִּים. טִיף, טִיף טִפּוֹתַי... רְאֵה מַה שָּׂמֵחַ צֶמַח שָׁתִיל, גֶּשֶׁם בָּעֵמֶק וּבַגָּלִיל. הַלְלוּיָהּ, הַלְלוּיָהּ, גֶּשֶׁם, גֶּשֶׁם, אֹשֶׁר וְגִיל. הִנֵּה עֲנָנִים, גֶּשֶׁם, גֶּשֶׁם בַּגַּנִּים. טִיף, טִיף טִפּוֹתַי...
מחשב מקרן
בז' בחשוון אנחנו מתחילים לבקש מהקב"ה שימטיר עלינו גשמי ברכה. בשיעור הקרוב נעסוק בחשיבות הרבה שיש לגשם ולתפילה עליו בקשר שלנו עם ה', ונבקש להעמיק כך את כוונותינו בשאילת הגשמים , ובבקשות בכלל.
לב השיעור: מה כוחה של התפילה מול הגשם?
פתיחה: שיר - בואו עננים

נפתח בשאלות:

  • איך אנחנו יודעים שנגמר הקיץ ומתחיל החורף?
  • האם תמיד הגשם מגיע כשהחורף מתחיל?

נאסוף את תשובותיהם של התלמידים, ונאזין יחד לשיר “בואו עננים“.

אחרי שנקשיב לשיר, ונבאר קצת את מילותיו (אפשר לפרש את כולו יחד, אבל לצורך השיעור הבנה כללית שלו גם מספיקה), נשאל את התלמידים:

  • על מה השיר מדבר?
  • מדוע יש שמחה גדולה כל כך כשהגשם יורד סוף סוף?
  • זה לא ברור שגשם יורד בחורף?
  • האם בארץ ישראל הגשם מגיע תמיד, או שלפעמים הוא מתעכב, ולא תמיד יורד בכמות מספיקה?

נסכם את תשובותיהם, ונבטיח שבהמשך ננסה יחד לברר מה עושים במצב כזה.

מפגש: לימוד - תפילת גשם

בשיר, העמק והשמש ועוד, אומרים בבוא הגשם “הללויה”. הם מודים לה’ על הגשם שיורד.

  • אילו תפילות או ברכות שקשורות לגשם אתם מכירים?

נכתוב על הלוח את התשובות שיציעו, (משיב הרוח ומוריד הגשם, תן טל ומטר)  ונשלים אותן במידת הצורך.

נקרא יחד את ברכת השנים במלואה.

נספר לתלמידים שהיום, ( או באחד הימים הקרובים) יחול ז’ בחשוון, בו אנחנו מתחילים לבקש גשם מה’ , בעזרת המילים “תן טל ומטר” שאנחנו מוסיפים לתפילת שמונה עשרה שלנו.

  • מה לדעתכם כל כך חשוב בגשם, שגורם לנו לבקש אותו מה’ שלוש פעמים ביום כל החורף?
  • למה אי אפשר פשוט להסתדר עם מה שיש?

נאסוף את תשובותיהם, ונסכם, בלי מים באמת אי אפשר לחיות. זכינו, וה’ הביא אותנו לארץ ישראל מכל ארצות עולם, ובארץ ישראל המים הם משהו שזקוק לתפילה, ואינו ברור מאיליו. כשאנחנו מבקשים, אנחנו מתקרבים לקב”ה, כי בעצם הבקשה שלנו אנחנו גם אומרים לו: אנחנו מרגישים קרובים מספיק בשביל לבקש ממך. אנחנו יודעים שאתה אוהב אותנו, ולא תמנע מאיתנו מים. בזכות התפילה על הגשם, הקשר בינינו ובין ה’ מתחזק.

התבוננות: דיון - שאילת גשמים

נבקש מהתלמידים לחשוב על משהו שהם חולמים שיהיה להם, או שהם מרגישים שאין להם מספיק ממנו. נערוך סבב ונזמין את התלמידים לספר מהו הדבר הזה, ומדוע הם זקוקים לו.

  • האם זה משהו שאפשר לקנות?
  • האם זה משהו שמישהו בסביבה שלכם יכול לתת לכם?
  • מדוע אין לכם אותו?
  • האם חשבתם פעם להתפלל לה’ ולבקש ממנו את הדבר הזה?

נספר לתלמידים במילים פשוטות את מה שנזכר במסכת תענית:

“אמר רבי יוחנן: ג’ מפתחות בידו של הקב”ה שלא נמסרו ביד שליח, ואלו הן: מפתח של גשמים, ומפתח של חיה (לידה), ומפתח של תחית המתים”. (תענית ב, ע”א)
  • מה הפירוש של “מפתח” לדעתכם?
  • למה רק ה’ מחזיק במפתח הזה?
  • למה אנחנו לא יכולים להחליט מתי ירד גשם, מתי תינוקות יוולדו ולמי, ומתי תתחולל תחיית המתים?
  • איך בכל זאת אנחנו יכולים להשפיע על אלה, כדי לקרב אותם?

הקב”ה מחזיק במפתחות אלה כי הוא יודע טוב מאיתנו מתי זמן ועת לכל דבר. הוא צופה ויודע הכל, ולכן, הכחות האלה שמורים בידיו. אבל אנחנו, בני האדם,  יכולים לבקש ממנו בתפילה רחמים, ולייחל שישמע קולנו, וישתמש במפתח שלו בזמן ובעת הרצויים.

הפנמה: כתביה - תפילה

נחלק לתלמידים דפים ריקים, ונבקש מהם לחבר תפילה קצרה, בה הם מבקשים מה’ את הדבר שהם חפצים בו. נציע להם להתמקד דווקא בדבר שאי אפשר לקנות, או להשיג בקלות. משהו שיש בכוחו של השי”ת להעניק לנו, או לתקן. הם יכולים לכתוב את זה במלים, או לצייר את עצמם מתפללים על זה (בקומיקס, או סתם כאיור לתפילה)

ניתן להציע תבנית של ברכה, (לפתוח ב”יהי רצון מלפניך….” ולחתום ב ” ברוך אתה ה’……” ) לתוכה התלמידים ייצקו את בקשותיהם השונות.

נזמין את התלמידים להציג את התפילות או הציורים שיצרו.

מתפילת הגשם למדנו על הצורך הגדול שיש לנו בארץ ישראל במים, ובחסדו של הקב”ה בהשפעת הגשמים עלינו בעיתם, מדי חורף. כיון שראינו שאנחנו מתקרבים כך לה’ ומספרים לו בעזרת בקשותינו שאנחנו זקוקים לו, ואוהבים אותו, ניסינו להרחיב את הבקשות שלנו לעוד דברים שכל אחד מאיתנו מבקש וחפץ בהם. נציע לתלמידים לצרף את התפילה שחיברו לסידור שלהם. ובכל בוקר,  במהלך השבוע הקרוב לפחות, נזכור להציע למי שחפץ – להוסיף את תפילתו בסוף התפילה, ולהתקרב כך בעוד אופן לה’.

אסיף:

פתחנו בשיר על בוא הגשם. למדנו על ברכת השנים ועל הבקשה שה’ ישלח לנו גשמים בברכה, בזמן ובכמות הנכונה. למדנו ששלשה מפתחות נמצאות אצל הקב”ה, כשאחד מהם הוא הגשם. סיימנו בתפילה ובקשה לה’, מתוך אמון בכוחה של תפילה.

אין לשלוח תגובות הכוללות מידע המפר את תנאי השימוש של לב לדעת לרבות דברי הסתה, דיבה וסגנון החורג מהטעם הטוב.

אני מעוניין להירשם לאתר
אשמח לקבל פרסומים וניוזלטרים של לב לדעת

היו הראשונים להוסיף תגובה בנושא

ברוכים הבאים לאתר החדש של לב לדעת!