ברוכים הבאים לאתר החדש של לב לדעת!
האתר בתקופת הרצה וחלק מהתכנים עדין נמצאים רק באתר הישן, מוזמנים לבקר גם שם
נחלק לתלמידים דפים, עליהם מופיעים קווי מתאר של דמות חסרת אפיונים מיוחדים.
נכתוב על הלוח את המלה “כבוד” ונבקש מהם לצייר לדמות שקבלו סממנים ומאפיינים שהולמים את המלה הזאת, כפי העולה בדעתם.
נתבונן היטב בסממנים שהוסיפו התלמידים לדמויותיהם.
בדיון שנערוך בכתה נתעכב על פרטים שונים העולים מהעבודות, ונשייך אותם למושגים גבוהים יותר, המרכיבים יחד את המושג כבוד. כך למשל, אם צוירו תכשיטים ובגדי מלוכה וכו’, נחפש יחד עם התלמידים ונרשום על הלוח את המונח הרלוונטי (הדר, פאר, הוד וכו’) המשיק ומוכל במושג הגדול “כבוד”. או למשל, אם צויר שרביט, או מטה, או חותמת, או כל דבר אחר הנוגע ליכולת להורות לאחרים, נכליל את כל הנ”ל תחת המושג סמכות. וכן הלאה.
בסוף התהליך, כשהמרכיבים והמופעים השונים של המונח “כבוד” יופיעו על הלוח, נשאל:
נדון על כך קצרות, ונזמין את התלמידים לשמוע סיפור ארוך ומלא תהפוכות, שנוגע גם במורכבות הזאת שעסקנו בה יחד.
נלמד יחד את הסיפור שמספרת לנו הגמרא על ר’ יהושוע ורבן גמליאל. נקרא חלק ראשון מהסיפור בקול ונבקש מהתלמידים לסמן אצלם, (תוך כדי הקריאה), בעיגול מילים קשות.
נכין תרשים זרימה של עיקרי העלילה על הלוח:
מערכה ראשונה של הסיפור: איך התחיל הכל?
נקרא את הסיפור שנית, ובכל פעם שנגיע למילה קשה שתלמיד סימן אצלו, נבקש ממנו למחוא כף פעם אחת. נעצור עם כל מחיאת כף כזאת וננסה יחד לפענח אותה.
(זו הזדמנות טובה להדגים לתלמידים איך ניתן לעיתים לחשוף את משמעות המלה על סמך שורש, הקשר, אותיות מתחלפות בין עברית וארמית, ועוד… וכדאי לשהות ולהתעכב כאן, שכן ביתר חלקי האגדתא יתבקשו התלמידים לפענח בכוחות עצמם).
בסוף תהליך התרגום והפענוח המשותף, נקרא הכל שוב ברצף, עם תרגום. הפעם, נבקש מהתלמידים לעמוד כל זמן הקריאה, בזמן שהמורה יתמיד בישיבה ליד השולחן שלו:
נעצור כאן לפי שעה, על אף שהסיפור ממשיך עוד ועוד. נשאל את התלמידים, (שעדיין עומדים ליד שולחנותיהם):
נאסוף את תשובותיהם, ונסכם עד כה את הדברים.
אין ספק שהסיפור מתאר את הדברים באופן המצדד בר’ יהושע, וכי ההזדהות עמו קלה בהרבה. אבל כיוון שאנחנו מאמינים שהסיפור מוכרח להיות מורכב יותר, ושיש אמת כלשהי גם במעשיו של רבן גמליאל, נבקש כעת בחברותות לכתוב יחד מכתב קצר שכותב רבן גמליאל לאשתו, בו הוא מספר על ההתרחשויות המסעירות בבית המדרש.
נבקש מהתלמידים לנסות “להכנס לדמותו” עד כמה שניתן, ולהבין מתוך אלו מניעים טובים הוא פועל, ומה עומד לנגד עיניו. כמובן שם הפגיעה האישית והעלבון ינכחו במכתב, אך עליהם לחשוב עוד, במה אוחז רבן גמליאל, ולמה הוא חרד.
נבקש מהחברותות להכניס את המכתבים שכתבו למעטפות, לרשום על המעטפה: לכב’ אשתי היקרה (או משהו מעין זה) ולהעניק את המכתב לחברותא אחרת.
כמשימה לשבוע הבא,כל חברותא תתבקש לקרוא את המכתב שקבלה, ולהגיב עליו בשם אשתו של רבן גמליאל. בשביל לענות יש לחשוב מה היו אומרים לו כדי להאיר את עיניו, וכדי לעודד אותו להבין היכן הוא טועה, ומה כדאי שיעשה עכשיו, לאור הדברים שנכתבו במכתב שקבלו, ולאור הסיפור.
פתחנו בציור ‘כבוד’ על דמות אדם. קראנו את תחילת הסיפ]ור על ר’ יהושוע ורבן גמליאל, ביארנו ותרגמנו את המילים וניסינו להבין יחד מדוע רבן גמליאל בחר להתנהג בכזו חומרה עם ר’ יהושוע.
מעוניינים בתיאום פגישה, הזמנת חומרים, ליווי לבית הספר, או כל שאלה אחרת, אנא פנו אלינו כאן ואחד מנציגינו יחזור אליכם בהקדם.
לב לדעת – המכללה האקדמית הרצוג, אלון שבות 90433
[email protected]
לקבלת עידכונים שוטפים
היו הראשונים להוסיף תגובה בנושא