ברוכים הבאים לאתר החדש של לב לדעת!
האתר בתקופת הרצה וחלק מהתכנים עדין נמצאים רק באתר הישן, מוזמנים לבקר גם שם
בשיעור הקודם חווינו את אוירת חודש אלול והציפיה להתחדשות הקשר בין עם ישראל לקב”ה.
השיעור הסתיים בשאלה – לְמה כבר זכינו לאחר תפילות עם ישראל במשך אלפיים שנה בגלות, ולְמה אנחנו עדיין מתפללים? נשתף בתשובות שיעלו התלמידים.
נסכם את הדברים, ונכלול בסיכום שגם לאחר שזכינו להארת פנים בדורנו, עדיין יש דרך ארוכה שאנו מתפללים למימושה: השלמת תהליך קיבוץ הגלויות, שיבת הנבואה, הסרת החרפה שעדיין יש לעם ישראל במציאות כיום, היותו של עם ישראל ממלא את יעודו כאור לגוים, בניית בית המקדש כמרכז רוחני עולמי המכוון את כל אומות העולם למימוש יעודם, וכו’.
חשוב שנדגיש את הדברים מתוך תמונה שלמה, הרואה את כל הטוב והחיוב שזכינו לו.
נקרין סרטון קצר על הסליחות.
נסביר כי בשיעור זהנתמקד באמירת הסליחות ותקיעת השופר.
נסביר כי אמירת הסליחות מבוססת על אמירת יג’ מידות של רחמים. וזאת, על מנת להעצים את ההכרה בחסד ה’ וההישענות עליו, וכדי לעורר אותנו ללכת בדרכים אלו.
נקרא את ההלכות העוסקות במה שאנו עושים החל מא’ אלול: אמירת סליחות ו/או תקיעה בשופר.
נסכם שתפקיד השופר הוא לעורר אותנו לתשובה, ואילו הסליחות כוללות כמה עניינים: התעוררות לתשובה, בקשה מה’ שעם ישראל יזכה למלא את יעודו בעולם, אמירת י”ג מידות שהיא הכרה שלנו ברחמי ה’. (ניתן להרחיב את היריעה בעזרת ‘פניני הלכה’, יסוד מנהג אמירת סליחות.)
כעת נתמקד בשתי הלכות אודות הסליחות ונכתוב אותן על הלוח:
אמירת הסליחות נועדה בין היתר לעורר אותנו לתשובה, ולכן כאשר אמירתם תפגע באחרים, או תפגע במילוי תפקידנו, הרי שערכים אלו קודמים. נציין כי בהלכה ו’ מופיעה דרישה חשובה מאד, להגיד את הסליחות בכוונה גדולה.
לאחר לימוד ההלכות, נחלק לתלמידים דף עם קטע מתוך “יומן“, ונבקש להשוות בינו לבין ההלכה.
נסכם שבסליחות אנו מתעוררים לתשובה, ומתפללים אודות הגאולה השלמה של עם ישראל. התפילה על הגאולה הגדולה עוברת דרך שימת לב שלנו למעשים ה’קטנים’ בן אדם לחברו.
נבקש מהתלמידים להשלים את המשפט:
נזמין לשיתוף.
לסיום, נכתוב על הלוח את יג’ מידות של רחמים (הויה, הויה, א-ל, רחון, חנון, ארך אפים, רב חסד, אמת, נותר חסד לאלפים, נושא עוון, ופשע, וחטאה, ונקה) ונבקש מכל אחד להגיד באיזו מן הדרכים הכתובות הוא היה רוצה ללכת בשנה הקרובה. איזו מידה הוא רוצה לקבל על עצמו ולהשתפר בה.
פתחנו בסרטון על הסליחות בכותל. למדנו שהסליחות והשופר, מטרתם לעורר אותנו לתשובה. ראינו דרך ההלכות שגם באמירת סליחות יש לשים לב לא לפגוע באחרים או בתפילות של המשך היום. סיימנו בבקשה להשתפר ולהתקדם במידה אחת מתוך יג’ המידות עליהן מבוססת אמירת הסליחות.
מעוניינים בתיאום פגישה, הזמנת חומרים, ליווי לבית הספר, או כל שאלה אחרת, אנא פנו אלינו כאן ואחד מנציגינו יחזור אליכם בהקדם.
לב לדעת – המכללה האקדמית הרצוג, אלון שבות 90433
[email protected]
לקבלת עידכונים שוטפים
היו הראשונים להוסיף תגובה בנושא