ברוכים הבאים לאתר החדש של לב לדעת!
האתר בתקופת הרצה וחלק מהתכנים עדין נמצאים רק באתר הישן, מוזמנים לבקר גם שם
נפתח בהקשבה לשיר הילדים: “הצריך הזה” של אריק איינשטיין ונקרא את מילותיו:
צריך להסתפר,
צריך להיזהר,
צריך לנוח בצהריים.
צריך לסדר את החדר,
צריך לעטוף את הספר,
צריך לשמוע בקול ההורים.
צריך להתרחץ,
צריך להתאמץ,
צריך להכין שיעורים.
צריך ללעוס לאט לאט,
צריך להיות נחמד,
ולהגיד לאן אתה יוצא.
צריך וצריך,
ומרוב שהצטרכתי –
כבר שכחתי
מה אני רוצה
נרשום את האסוציאציות של התלמידים על הלוח, מסביב למילים ‘צריך וצריך’ . ננסה ליצור רשימה ארוכה של מעשים וחובות דתיים.
המצוות המוטלות על האדם הדתי נחוות לעתים כנטל ומלוות בתחושת מרדף. מתוך הדיבור על התחושות והמטענים אותם מביא העולם המצוותי אנחנו פותחים פתח לעסוק בנושא השיעור והוא התנגשות בין מצוות שונות- ‘העוסק במצווה פטור מן המצווה’.
נסכם כי לפעמים ישנה תחושה של התנגשות בין מצוות ועשיות דתיות, ההתנגשות מגבילה אותנו וגם יוצרת חוסר יכולת לשהות בתוך דבר מסויים. החובה להגיע למצווה הבאה בתוך רשימת המצוות שעלינו לבצע בזמן נתון מהווה קושי בסיסי ביכולת להזדהות עם המצוות ולתת מקום למצווה אותה אנו מבצעים. זוהי נקודת פתיחה טובה ללימוד סוגיית ‘העוסק במצווה פטור מן המצווה‘.
נחלק דף מקורות..
נבקש מאחד התלמידים לקרוא את המשנה והחלק הראשון של סוגיית הגמרא (א), תוך עזרה וביאור המילים הקשות ורעיונות מסובכים. לאחר קריאה זו, המורה נעודד את התלמידים לחשוב:
ייתכנו מספר תשובות וזה טוב, כמובן שהנושא של טירדת החתן יכול להעלות תחושות מגוונות בקרב התלמידים, (ואולי הדיבור על ‘טרדת החתן’ והציפיה למעשה המיני הנפגש עם עולמו היומיומי של הנער המתבגר, מהווה הזדמנות מצוינת להדגים גישה פתוחה של שיחה כנה על המשמעות של הציפיה תוך שמירה על סגנון דיבור פנימי ונקי. מומלץ שהמורה יקשיב לתלמידים וינסה לזהות קשיים ובעיות שיצופו, ינסה לדבר על הקושי המובנה שבציפייה הכפויה (המתעצמת עם עליית גיל הנישואין) ויעודד את התלמידים לשתף במחשבותיהם בנושא. כמובן שניתן לשלב (אם המסגרת מאפשרת) סדנא בנושא מיניות וההתייחסות הדתית אליה, אך לשם כך יש להקדיש זמן ומחשבה מרובים, ובכל מקרה כל ר”מ מכיר את כיתתו ויעשה את המעשה החינוכי הנכון).
נבקש מתלמיד אחר להמשיך לקרוא את ההמשך (ב), נדגיש שמדובר ביחידה המגיעה כהמשך, אך יכולה להיקרא גם בפני עצמה (כהצעה אלטרנטיבית לשאלה, מנא הני מילי).
נחלק את הכיתה לחברותות כשכל חברותא תצטרך לחזור על קטע הגמרא ולהשלים את הסוגיה עד סופה. נבקש לקרוא גם את פירוש רש”י בדף המקורות. בהמשך ללימוד נבקש שיענו יחד על השאלות הבאות (ניתן להגיד כדף עבודה):
נאסוף את התושובת שענו התלמידים. תוך כדי האסיף, ננסה לבחון האם הסוגיה יכולה להיקרא בכמה צורות, (כך שהמרחב הכיתתי יכול להצמיח התבוננויות שאפילו המורה המנוסה יילמד מהם).
נציע את המהלך הבא: בתשובות השונות הגמרא עונה על שתי שאלות דומות, אך נפרדות.
לכולנו יש סך מסויים של פעולות אותן אנחנו יכולים לבצע בזמן נתון. לפעמים אנחנו מרגישים שעשייה מסויימת פוגמת בעשייה אחרת וכך נוצרים לנו מדרגים שונים של חשיבויות. הדבר החשוב שניתן ללמוד מהחלק הראשון בדברי הגמרא נכון באופן כללי, והוא, שחשוב לשים לב מאיפה נובעת המניעה: הרבה פעמים אנו נוטים לחשוב שהמניעה מריבוי פעולות נובעת מסיבות טכניות: חוסר זמן, חוסר משאבים וכו’, כשלמעשה, בהרבה מהמקרים פעילות מסויימת דורשת ממנו מצב תודעתי מסויים והתרכזות בחשיבה על הפעולה אותה אנו רוצים לבצע (בדומה לחתן), כך שהמחשבה וה’טרדא’ מונעים ממנו לבצע את הפעילות אחרת (או שהם פוגמות באיכות הפעולות הנוספות). במצב שכזה, ההתיחסות צריכה להתמקד בתודעה ולא ‘להתבזבז’ על שיקולים טכניים ויבשים.
חשוב להדגיש שבשני המוקדים ההתייחסות יכולה להוביל לפתרון מסויים שיוכל להביא למיצוי גדול יותר של הזמן, אך גם יכול להוביל לוויתור על תכניות מסוימות. וויתור זה איננו ‘שלילי’ בהכרח, זוהי המהות הפנימית של הרעיון ‘העוסק במצווה פטור מן המצווה‘.
במידת ההספק, ניתן לתת להמשיך לסוגיה הבאה ולקרוא את פירוש רש”י המצורף במקורות:
ניתן להבחין שכאן רש”י מסייג את פטור ה’טירדא’ רק למעשי מצווה, הולכי דרכים פטורים רק מחמת הכלל של ‘תשבו כעין תדורו’, כלל המיוחד לסוכה בלבד וקשור לדרישות הפנימיות של המצווה הספציפית הזאת.
נסכם: תוך עיון בגמרא המחפשת מקור לכך שהעוסק במצווה פטור מן המצווה, שמנו לב לשני מקורות שונים המעלים התייחסויות שונות לגבי פטור זה: המקור הראשון, אולי המפתיע יותר, מציג פטור הנובע מחוסר יכולת נפשית לעיסוק במצווה (‘טרדא’). האפשרות לוותר על מצווה חדשה במצב בו אני משוקע במצווה אחרת מהווה שינוי תודעתי. המקור השני מציג פטור אינטואיטיבי יותר, פטור הנובע מהתנגשות טכנית בין המצוות ועוסק בפתרון העדפתי למצווה בה עסוק האדם במצב נתון.
מציע לתלמידים לערוך מעין יומן פעולות במשך שבוע. נבקש להתמקד בשעה הראשונה לאחר חזרתם מבית הספר (או הגעתם לחדר בפנימיה) ולתאר את הפעולות שהם ביצעו בשעה הזו במשך השבוע הקרוב, תוך תשומת לב לפער בין התכנון (אם קיים) לבין הביצוע.
נבקש מהתלמידים לשים לב:
בשיעור הבא נבקש מתלמידים המעוניינים לחלוק תובנות מהיומן, תוך תקווה שהחלוקה וההפרדה בין שתי סוגי ה’הפרעות’, תביא לתובנות מענינות אצל התלמידים.
את הסיכום מומלץ לעשות בשיעור הבא, לאחר שהתלמידים יבצעו את מטלת היומן. בסיכום נחזור על עיקרי הדברים שנאמרו בשיעור שעבר ונבקש מתלמידים המוכנים לכך לשתף את הכיתה בחווית מכתיבת היומן ומתובנות שעלו בעקבותיו. המורה ימליץ על התמדה בכתיבת יומן בדרך כלל ובשימת לב לסוגי ההפרעות בדרך פרט.
פתחנו בשיר שהציף תחושות של בלבול והצפה מול מצוות וקיומן. דרך הסוגיה למדנו שלעיתים יש להכריע בקיום מצווה אחת אל מול מצווה אחרת. ניסינו להבין מה מניע אדם לקיים משהו ולוותר על האחר וסיימנו במשימה הביתה, כתיבת יומן פעולות וסדרי עדיפויות.
מעוניינים בתיאום פגישה, הזמנת חומרים, ליווי לבית הספר, או כל שאלה אחרת, אנא פנו אלינו כאן ואחד מנציגינו יחזור אליכם בהקדם.
לב לדעת – המכללה האקדמית הרצוג, אלון שבות 90433
[email protected]
לקבלת עידכונים שוטפים
היו הראשונים להוסיף תגובה בנושא