ברוכים הבאים לאתר החדש של לב לדעת!
האתר בתקופת הרצה וחלק מהתכנים עדין נמצאים רק באתר הישן, מוזמנים לבקר גם שם
נבקש מהתלמידים לכתוב במחברותיהם את המילה “שבת”, ולכתוב מתחתיה בשני טורים רשימה של דברים שהם אוהבים בשבת ודברים שקשים להם בשבת. לאחר שכולם יסיימו נבקש מכמה תלמידים לשתף במה שהם כתבו. מטרת תרגיל זה היא להציף באופן ראשוני את היופי שיש במצווה זו יחד עם ההתמודדויות השונות שמצוה זו יכולה לזמן.
כעת נשאל את התלמידים מהי משמעותה של מצוות השבת עבורם. מהו הטעם שהם מרגישים בה? חשוב בשלב זה לאפשר קשת של תשובות ומחשבות, ולתת מקום למשמעותה האישית של השבת עבור כל תלמיד.
נבקש מהתלמידים ללמוד בחברותות חלק מפסוקי התורה העוסקים במצוות השבת, ולכתוב מהם הטעמים למצוות השבת כפי שהם עולים מן הפסוקים.
נלמד את דברי ספר החינוך בקריאה איטית, תוך כדי הסבר מונחים קשים:
בעל ספר החינוך מתאר, בעקבות הפסוקים, שני שורשים עיקריים למצוות השבת: זכר למעשה בראשית וזכר ליציאת מצרים. זיכרון מעשה בראשית עומד אל מול “המתפלספים”, כלומר הפילוסופים כדוגמת אריסטו, הטוענים כי העולם הוא קדמון, לעומת האמונה היהודית על פיה העולם נברא ע”י הקב”ה מתוך “רצונו הפשוט” ולא היה קיים מאז ומעולם.
נעלה לדיון את השאלות הבאות:
לאחר הצפייה בסרט נבקש מהתלמידים לשתף בדילמות כפי שהם הבינו אותם. בתחילת הסרט מוצג משה כבחור בעל אופי חזק, העומד בפיתויים (על אף הפיתוי הוא לא נכנס למסיבה למרות רצונו העז, משום שהוא מאחר לאימון, לילד שמבקש ממנו חתימה על הכדור הוא נותן “טיפ”- תאמין בעצמך ובבורא עולם) המאמן שלו מפעיל עליו לחצים גדולים לשחק בשבת, מאיים עליו שאם לא יגיע למשחק לא יוכל יותר להיות חלק מהנבחרת, הוא גם מנסה להמתיק את העבירה בכך שמשיג לו נהג ערבי שיסיע אותו למשחק. הדילמה והלחצים החיצוניים והפנימיים בהם הוא נתון הם קשים מאד. הדבר מועצם אף מתוך הבדידות שהוא חווה – הוריו ומשפחתו אינם מודעים להתמודדות שלו, והניסיון שלו לשתף את אביו נכשל. מה בכל זאת מסייע לו להכריע כפי שהכריע ולא להגיע למשחק בשבת?
אווירת השבת בבית, ובעיקר בית הכנסת על הפיוטים המתנגנים בו, מוצגים בסרט כבעלי כוח משיכה והשפעה על משה לבחור בקיום המצווה ולא לחלל את השבת. בסרט משולבים כמה פיוטים שתרומתם להבנת משמעות התהליך שעובר משה היא גדולה וכעת נעמיק בהם. בתחילת הסרט מופיעה שקופית ובה המילים “בן אדם למה תדאג על הדמים (=הכסף) ולא על הימים (=החיים)”, ובהמשך הפייטן בבית הכנסת מפייט מילים אלו. זהו ציטוט מתוך הפיוט “נעימה לי” שכתב רבי משה אשקר:
בֶּן אָדָם לָמָּה תִדְאַג עַל הַדָּמִים
וְלֹא תִדְאַג עַל הַיָּמִים
כִּי הַדָּמִים אֵינָם עוֹזְרִים
וְהַיָּמִים אֵינָם חוֹזְרִים
אֲבָל רְדֹף אַחֲרֵי הַתּוֹרָה וְהַמִּצְוֹת
אֲשֶׁר הֵם לָעַד קַיָּמִים
פיוט נוסף המופיע בסרט הוא הפיוט “למולדת שובי רוני” מאת אשר מזרחי:
הוֹרֵנִי אֵל דֶּרֶךְ חֻקֶּיךָ וּמִצְווֹתֶיךָ
כִּי תַרְחִיב לִבִּי
הוֹצִיאֵנִי מִתּוֹךְ הַהֲפֵכָה
וְרוּחַ נָכוֹן חַדֵּשׁ בְּקִרְבִּי
נשאל את התלמידים:
בשיעור עסקנו בשאלה מהן טעמיה השונים של מצוות השבת, וכיצד הטעמים השונים משפיעים על חווית השבת. למדנו את דברי ספר החינוך, ולאחר מכן צפינו בסרט על נער שמתמודד עם אתגר בשמירת השבת.
מעוניינים בתיאום פגישה, הזמנת חומרים, ליווי לבית הספר, או כל שאלה אחרת, אנא פנו אלינו כאן ואחד מנציגינו יחזור אליכם בהקדם.
לב לדעת – המכללה האקדמית הרצוג, אלון שבות 90433
[email protected]
לקבלת עידכונים שוטפים
היו הראשונים להוסיף תגובה בנושא