ברוכים הבאים לאתר החדש של לב לדעת!
האתר בתקופת הרצה וחלק מהתכנים עדין נמצאים רק באתר הישן, מוזמנים לבקר גם שם
נשמר באזור האישי

ילדי הצל- חלק ד: קשיי עלייה

  • איילת בן זקן
  • , צוות לב לדעת
איילת בן זקןצוות לב לדעת
תצוגת כיתה מלאה
ילדי הצל- חלק ד: קשיי עלייה
לב השיעור
פתיחה
פסל- "שורשים"
מפגש
התבוננות
הפנמה
אסיף
שורשים / אורנה בן עמי
פיסול בברזל, 1999
מחשב מקרן
שימו לב! שיעורי ספרות באתר לב לדעת נכתבו על ידי מורים ומדריכים מנוסים ועיקרם הם הצעות הפנמה והשראה. על כל מורה להפעיל שיקול דעת לגבי הוראת התכנים. מאמרים מוסמכים לתכני הבגרות מופיעים רק באתר הרשמי של מפמ"ר ספרות בחמ"ד ד"ר טלי יניב
חלק רביעי מתוך מערך שיעורים על המחזה 'ילדי הצל'. בשיעור זה נעסוק בהתמודדויות והקשיים העומדים בפני העולים לארץ, ונראה כיצד מגיבות לקשיים אלו הדמויות במחזה.
לב השיעור: קשיי קליטה
פתיחה: פסל- "שורשים"

נציג בפני התלמידים את פסלה של אורנה בן עמי, “שורשים”, פיסול בברזל , 1999.

תוצאת תמונה עבור שורשים אורנה בן עמי

  • מה הפסל מביע?

זו מזוודה שמנסה להשתרש מחדש. הפסל מכיל את שני העולמות המקבילים שבהם חי העולה החדש. (ניתן להזכיר את שירה של לאה גולדברג –”אורן”, העוסק ברעיון דומה.)

מפגש: דיון- קשיי העולים

נשאל-

  • מה הם הקשיים שניצב בפניהם עולה חדש?
  1. קושי כלכלי (שילוב במערך התעסוקה בישראל)
  2. קושי תרבותי (פערי שפה, לבוש ומנהגים בשונה מהתרבות בישראל)
  3. קושי חברתי (איבוד המבנה הקהילתי שחיו בו בגלות וצורך להשתלב בחברה הישראלית)

העולים ניצולי השואה נשאו עימם גם טראומות נפשיות, בדידות ומצוקה בעקבות הסבל שחוו.

ניתן לדון בשאלה באמצעות הקרנת הסרטון ו/או הקטע מתוך המדריך לעולה החדש ולשאול- במה העולים צריכים סיוע? מה ההתמודדיות שלהם?

סרטון 

ניתן להקרין לתלמידים את המערכון “עליה לארץ” מתוך הסרט” לול”.

הסרטון ממחיש את בליל השפות ותרבויות שהתקבץ כאן בקום המדינה והקשה עוד יותר על העולים החדשים.

קטע קריאה-  מתוך מדריך לעולה חדש:

ברוכים הבאים! הנכם עומדים בפני תקופה שתשנה את אורחות החיים שלכם ושל משפחתכם. עם קבלת מעמד עולה אתם הופכים להיות אזרחי ישראל, אזרחים בעלי זכויות וחובות. מדינת ישראל, במטרה לעזור לכם בתהליך הקליטה, מעניקה לכם סיוע בתחומים שונים. במדריך הסבר ופירוט הפעולות שעליכם לבצע בתקופת קליטתכם הראשונה כדי שתקבלו את הסיוע המגיע לכם….

[מתוך: מדריך לעולה בהוצאת המשרד לקליטת עלייה, (2013), למדריך המלא ]

התבוננות: עבודה בקבוצות- הקשיים במחזה

כעת נחלק  את הכיתה ל-12 קבוצות – כל קבוצה תתמקד בתמונה אחרת במחזה, ותנסה לזהות עדות לקושי של העולים להיקלט – קושי מכל היבט שהוא. לאחר מכן במליאה יציגו התלמידים את תשובותיהם.

[לאחר עליתם של הניצולים ארצה היה עליהם להתמודד עם קליטתם בארץ. ארץ חדשה שלא מכבר הוקמה ונדרשה לקלוט מילוני עולים מארבע קצוות תבל.

רוב הדמויות המופיעות במחזה זה הן דמויות של עולים שעלו מאירופה. המחזה מתאר את הקושי של העולים להיקלט בארץ ואת התחושה הקשה שהם תמיד ישארו שונים. ישראל שימשה לאורך השנים מאז הקמתה מקום עגינה למליוני יהודים שביקשו בית. המסקנה העולה מהמחזה היא שהעולים צריכים לחצות את “ים העלייה” ולצלוח את כל הקשיים הנלווים.]

הפנמה: שיר, סיפור או עשייה

נאזין לשיר “שרליה”. מאת חוה אלברשטיין

לפני האזנה: נכתוב את שם השיר “שרליה” על הלוח.

  • במה לדעתכם יעסוק השיר?

נשמיע את השיר בפעם הראשונה ללא חלוקת דף המילים. ונבדוק מה הבינו התלמידים, הדבר יבטא את חוסר היכולת של העולים לבטא ולהבין את המקום אליו הגיעו כשלעוגמת נפשם הם נאלצים שוב לעמוד מאחורי גדר.

כולנו, באופן זה או אחר, דור ראשון שני שלישי או רביעי לעולים חדשים. נבקש מהתלמידים לחשוב על סיפור עלייה, אישי או משפחתי, ונבקש ממספר תלמידים לשתף. מתוך הסיפורים נראה את הקשיים איתם התמודדו התלמידים או משפחות התלמידים בכיתה.

הלימוד ביחידה זו פורש בפני התלמידים את חבלי הקליטה של העולים לישראל. כאן צריכה להתעורר בכיתה תחושה שביכולתנו לעזור ולהקל על העולים שבאו זה מכבר ארצה. כדאי לעודד תלמידים להתנדב במרכזי קליטה או בקרב קהילות של עולים חדשים – למשל עולי צרפת.

אסיף:

פתחנו בהתבוננות בפסל “שורשים” של האמנית אורנה בן עמי, ודיברנו על הקשיים העומדים בפני עולים חדשים. המשכנו את הדיון דרך התבוננות בסרט/קריאת קטע, ועמדנו על מגוון הקשיים איתם מתמודד העולה החדש. לאחר מכן התחלקנו לקבוצות, כל קבוצה קיבלה תמונה מהמחזה, ובו היא  חיפשה את קשיי הקליטה והעלייה של הדמויות. סיכמנו בשיר ‘שרילה’ של חוה אלברשטיין, בשמיעת סיפורי עלייה אישיים או משפחתיים, ובעידוד למעורבות והקלת קשיי קליטה.

אין לשלוח תגובות הכוללות מידע המפר את תנאי השימוש של לב לדעת לרבות דברי הסתה, דיבה וסגנון החורג מהטעם הטוב.

אני מעוניין להירשם לאתר
אשמח לקבל פרסומים וניוזלטרים של לב לדעת

היו הראשונים להוסיף תגובה בנושא

ברוכים הבאים לאתר החדש של לב לדעת!