ברוכים הבאים לאתר החדש של לב לדעת!
האתר בתקופת הרצה וחלק מהתכנים עדין נמצאים רק באתר הישן, מוזמנים לבקר גם שם
נציג בפני התלמידים את פסלה של אורנה בן עמי, “שורשים”, פיסול בברזל , 1999.
זו מזוודה שמנסה להשתרש מחדש. הפסל מכיל את שני העולמות המקבילים שבהם חי העולה החדש. (ניתן להזכיר את שירה של לאה גולדברג –”אורן”, העוסק ברעיון דומה.)
נשאל-
העולים ניצולי השואה נשאו עימם גם טראומות נפשיות, בדידות ומצוקה בעקבות הסבל שחוו.
ניתן לדון בשאלה באמצעות הקרנת הסרטון ו/או הקטע מתוך המדריך לעולה החדש ולשאול- במה העולים צריכים סיוע? מה ההתמודדיות שלהם?
סרטון
ניתן להקרין לתלמידים את המערכון “עליה לארץ” מתוך הסרט” לול”.
הסרטון ממחיש את בליל השפות ותרבויות שהתקבץ כאן בקום המדינה והקשה עוד יותר על העולים החדשים.
קטע קריאה- מתוך מדריך לעולה חדש:
[מתוך: מדריך לעולה בהוצאת המשרד לקליטת עלייה, (2013), למדריך המלא ]
כעת נחלק את הכיתה ל-12 קבוצות – כל קבוצה תתמקד בתמונה אחרת במחזה, ותנסה לזהות עדות לקושי של העולים להיקלט – קושי מכל היבט שהוא. לאחר מכן במליאה יציגו התלמידים את תשובותיהם.
[לאחר עליתם של הניצולים ארצה היה עליהם להתמודד עם קליטתם בארץ. ארץ חדשה שלא מכבר הוקמה ונדרשה לקלוט מילוני עולים מארבע קצוות תבל.
רוב הדמויות המופיעות במחזה זה הן דמויות של עולים שעלו מאירופה. המחזה מתאר את הקושי של העולים להיקלט בארץ ואת התחושה הקשה שהם תמיד ישארו שונים. ישראל שימשה לאורך השנים מאז הקמתה מקום עגינה למליוני יהודים שביקשו בית. המסקנה העולה מהמחזה היא שהעולים צריכים לחצות את “ים העלייה” ולצלוח את כל הקשיים הנלווים.]
כולנו, באופן זה או אחר, דור ראשון שני שלישי או רביעי לעולים חדשים. נבקש מהתלמידים לחשוב על סיפור עלייה, אישי או משפחתי, ונבקש ממספר תלמידים לשתף. מתוך הסיפורים נראה את הקשיים איתם התמודדו התלמידים או משפחות התלמידים בכיתה.
הלימוד ביחידה זו פורש בפני התלמידים את חבלי הקליטה של העולים לישראל. כאן צריכה להתעורר בכיתה תחושה שביכולתנו לעזור ולהקל על העולים שבאו זה מכבר ארצה. כדאי לעודד תלמידים להתנדב במרכזי קליטה או בקרב קהילות של עולים חדשים – למשל עולי צרפת.
פתחנו בהתבוננות בפסל “שורשים” של האמנית אורנה בן עמי, ודיברנו על הקשיים העומדים בפני עולים חדשים. המשכנו את הדיון דרך התבוננות בסרט/קריאת קטע, ועמדנו על מגוון הקשיים איתם מתמודד העולה החדש. לאחר מכן התחלקנו לקבוצות, כל קבוצה קיבלה תמונה מהמחזה, ובו היא חיפשה את קשיי הקליטה והעלייה של הדמויות. סיכמנו בשיר ‘שרילה’ של חוה אלברשטיין, בשמיעת סיפורי עלייה אישיים או משפחתיים, ובעידוד למעורבות והקלת קשיי קליטה.
מעוניינים בתיאום פגישה, הזמנת חומרים, ליווי לבית הספר, או כל שאלה אחרת, אנא פנו אלינו כאן ואחד מנציגינו יחזור אליכם בהקדם.
לב לדעת – המכללה האקדמית הרצוג, אלון שבות 90433
[email protected]
לקבלת עידכונים שוטפים
היו הראשונים להוסיף תגובה בנושא