היכולת לשאול שאלות היא מהותית לאדם ובעלת חשיבות עצומה בתהליכי הלמידה וההתפתחות. מאמר זה בוחן את מיומנות שאילת השאלות, עומד על חשיבותה ומציע דרכים להקנייתה ולטיפוחה כבר בגיל הגן. באדיבות מרכז דע-גן, אוניברסיטת בר-אילן ומשרד החינוך.
המאמר עוסק בדרכים לתיכנון שאלות כחלק מתהליך ההוראה בכיתה, שאלות המהוות את לוז השיעור ופותחות מהלכי הוראה. במאמר מוצעים ניסוחים שונים לשאלות המקדמות את הלמידה בכיתה.
המאמר סוקר את תכונותיה של השאלה ואת תרומתה העצומה לתהליכי הלמידה ועוסק בדרכים ליצור בבית הספר סביבה המעודדת שאילת שאלות ומתגמלת על כך. המאמר מתמקד ב"שאלה הפורייה" - שאלה המפרה ומקדמת את תהליך הלמידה, שהיא בעלת התכונות הבאות: פתוחה, מערערת, עשירה, מחוברת, טעונה ומעשית
במאמר מוצג כלי לקריאה עתירת חשיבה, כלי המאפשר לתלמידים לקרוא טקסט מתוך עניין והבנה. ע"פ ראשי התיבות "נס מהיר" מוצגות שש שאלות שיש להפנות אותן אל הטקסט. השאלות בראשי פרקים הן: נושא, סיבות, מבט, הוכחה, יצירה וראי.
המאמר עוסק בחשיבות של יצירת דיונים בכיתה, מציע מבנה לניהול הדיון, דוגמאות לשאלות מנחות, ונותן רעיונות שונים ומגוונים להפעלות בעזרתן ניתן לעורר את הדיון.