ברוכים הבאים לאתר החדש של לב לדעת!
האתר בתקופת הרצה וחלק מהתכנים עדין נמצאים רק באתר הישן, מוזמנים לבקר גם שם
נשמר באזור האישי
08/12/2022

טיפים לישיבה פדגוגית

  • צוות לב לדעת
ישיבות פדגוגיות הן הזדמנות ייחודית למפגש של הצוות ולהתבוננות משותפת על עולמו של התלמיד. לפניכם מספר טיפים לישיבה פדגוגית, שיכולים לעזור לקיומה של ישיבה יעילה ומשמעותית.

טיפ מספר 1: הכנה מראש

אתגר גדול בישיבות אלו הוא משאב הזמן וניצולו הראוי. ישיבה פדגוגית הינה אירוע של פעמיים בשנה ועל כן כדאי להתכונן אליו מראש.

  • חשבו מהו מבחינתם לב המפגש – מטרת העל של הישיבה. שימו לב,יכולות להיות מספר מטרות, ואולי כדאי לדרג את חשיבותם ובהתאם לכך להתכונן אליהם. הבחינו בין עיקר לטפל.
  • ישנם תלמידים שהדיון בעניינים אורך זמן רב. אפשר להטרים ולבקש מצוות המורים מידע מפורט על מצבם. דבר זה יכול להועיל בקיצור זמן הדיון ובמיקודו.  
  • חשבו על מתווה מסודר ועקבי לשיח.

לדוגמה: מציינים את שם התלמיד/ה ונקודות חוזק חיוביות. לאחר מכן משתפים בקצרה על מצב האישי\חברתי\נפשי ומבקשים התייחסות מהצוות. לבסוף עוסקים בהישגים ומסיימים בבקשה מהצוות עבור קידום והצמחת התלמיד/ה.

  • לעיתים ישנו צורך בקרב הצוות לדבר הרבה מה שגורם לא פעם לבזבוז זמן והסטת הישיבה מן הלב. נהגו באסרטיביות והצמדו למטרות הישיבה שהכנתם מראש. 

 

טיפ מספר 2: רתימת הצוות

 בהתנהלות היומיומית של ביה”ס, ישנה תבנית בה כל מורה פועל לבד מול הכיתה. הישיבה הפדגוגית הינה הזדמנות לשנות מעט את תבנית זו ולנסות לרתום את הצוות למהלכים כיתתיים או לתמיכה ושילוב כוחות בעזרה לתלמידים ספציפיים שמאותגרים בבית הספר. 

  • חשיבה על בקשה מהצוות להמשך הדרך. מעבר לסקירה ודיווחים, כדאי לחשוב על דרכים בהם הצוות יכול לקחת חלק ממשי בעזרה לתלמיד/ה ולבקש זאת. 

לדוגמה: להציע עזרה לפני בחינה, לשים לב למצב חברתי רגיש, לסייע לתלמיד/ה בסדר וארגון, לקיים שיחה אישית בנושא מסוים, להתקשר להורי התלמיד/ה ולספר על נקודות חיוביות, להקפיד על הקלות התלמיד/ה במבחנים וכו’)

מומלץ לתעד גם את בקשות אלו ולבחון את יעילותם בהמשך. 

  • אפשר לבקש מהמורים לשתף בחוויות הצלחה עם התלמיד/ה שבו עוסק הדיון. כך ניצור בנק רעיונות שימושיים שמורים אחרים בצוות יוכלו לאמץ ולהתנסות בהם. 

 

טיפ מספר 3: ראיה כוללת על התלמיד

הישיבה הפדגוגית היא הזדמנות של הצוות כולו להתבונן בתלמיד/ה באופן מעמיק ורחב יותר. הרבה פעמים התבוננות שכזו מעניקה תמונת מצב מדויקת יותר ומאפשרת חשיבה אחרת על התלמיד/ה. 

  • כדאי להכניס אינפורמציה שתאיר את התלמיד\ה מעבר לנתונים לימודיים ותפקודים. דבר זה יוצר ראיה מעצימה בעיני הצוות ומעניק נקודות מבט חדשות על התלמיד/ה. לדוגמה: התנדבות, תפקידו בתנועת נוער, תחביב כלשהו וכו’
  • במהלך הישיבה נקפיד לשמור על כבוד התלמיד/ה ונשקיע ביצירת אווירה של הצמחת התלמיד/ה וראייה בעין טובה. גם כאשר ישנה ביקורת נכוון אותה למטרת הישיבה ולחשיבה על סיוע להצלחת התלמיד/ה. 

במידה ויש אתגר אישי של התלמיד\ה יש לשקול מה לומר ומה להשאיר לפורם מצומצם. השיקול בשיתוף מידע הוא סיוע והצלחת התלמיד, מה שלא יתרום לכך לא צריך להיאמר. 


 

טיפים כללים: 

  • אם קשה גם לנהל את הדיון וגם לתעד, רצוי להיעזר בחבר מהצוות שייסע בתיעוד המסקנות. בנוסף, כדאי גם לבקש מאחד היושבים לידך, לשים לב לזמנים ולעדכן כאשר יש חריגה מהזמן.  
  • בפתיחת הישיבה כדאי לספר על מיזם מהכיתה או על מספר תלמידים שעשו משהו טוב. התחלה באנרגיה חיובית יכולה לגרור אחריה דיון בעין טובה ואופטימית.
  • הקרינו את גליון הציונים על מסך. הדבר ממקד את הדיון וחוסך זמן יקר. 

אין לשלוח תגובות הכוללות מידע המפר את תנאי השימוש של לב לדעת לרבות דברי הסתה, דיבה וסגנון החורג מהטעם הטוב.

אני מעוניין להירשם לאתר
אשמח לקבל פרסומים וניוזלטרים של לב לדעת

היו הראשונים להוסיף תגובה בנושא

ברוכים הבאים לאתר החדש של לב לדעת!